Închide

“Țiganii pot să urle!” Rasism revoltător din partea austriecilor după primul veto românesc la adresa Austriei

Avatar
Vama Austria

Punct de frontieră Austria. Foto: trinews.at

Timp de citire: 7 minute

Presa austriacă relatează pe larg în acest sfârșit de săptămână despre primul veto românesc la adresa Vienei. România reacționează la blocada Schengen: a blocat accesul unor ofițeri austrieci în cadrul unor operațiuni NATO legate de Parteneriatul pentru Pace la care Austria este partener cu NATO după un mandat conferit de Consiliul de Securitate ONU.

Doi ofițeri ai forțelor armate austriece își așteaptă acreditarea pentru sediul NATO de la Bruxelles încă de la începutul lunii august. Potrivit Ministerului Apărării din Austria citat de nachrichten.at, un soldat urmează să fie folosit în cadrul programului de evaluare, iar celălalt într-un comandament NATO pentru programe de cooperare generală. Deoarece aceștia nu au acces la birourile lor, ei trebuie să lucreze în birourile lor de acasă.

România a decis că are nevoie de timp pentru a se mai gândi dacă-i acceptă pe cei doi austrieci care reprezintă mica republică alpină în operațiunea specifică Parteneriatului pentru Pace.

În timp ce pe rețelele sociale și în comentariile la articolele pe această temă din România este extaz generalizat, românii simțindu-se în sfârșit răzbunați pentru veto-ul Austriei la aderarea noastră la Schengen, comentariile austriecilor de rând la articolele din presa austriacă sunt împărțite, unele fiind de un rasism revoltător. Este clar că veto-ul din decembrie al Vienei a fost o mișcare diplomatică total eronată care aproape a distrus relațiile cordiale între cele două popoare.

Românii, jigniți brutal în Kurier – comentariile rasiste NU sunt șterse de editor!

La un articol din cotidianul Kurier numit din “Parteneriat pentru pace”: România va bloca accesul Austriei la NATO, comentatorii austrieci nu înțeleg că reacția României este, evident, o răzbunare pentru veto-ul Austriei la intenția de aderare a țării noastre la Schengen. Așa că aproape toate comentariile, peste 120 la număr la ora scrierii acestui material, erau negative la adresa României și românilor, jigniți cu brutalitate:

“Țiganii pot să vocifereze și să urle. Pe noi nu ne interesează.”,

scrie un austriac acest comentariu evident rasist, fără ca redacția Kurier să-l șteargă sau modereze.

“1) Retragerea Austriei din Tratatul Schengen și obligativitatea vizelor pentru români.
2) Expulzarea tuturor turiștilor sociali români și taxarea lor pentru costurile pe care le-am suportat!
3) Transferarea deținuților români în închisori românești.
4) Veto la plățile UE către România”,

cere un cititor al Kurier.

“Ce? Există acum un drept fundamental de a adera la Schengen? Pentru mine ar fi o noutate, dar statele subdezvoltate din punct de vedere democratic și economic inventează tot felul de lucruri. Pur și simplu anulați-le toate ajutoarele financiare bilaterale (pentru România)!”,

scrie un alt comentator revoltat, la care un altul (posibil român) îi răspunde cu aceeași monedă:

“Dacă îndepliniți condițiile de aderare la NATO, da, vă lăsăm.
Dar un drept fundamental pentru cei care nu sunt membri de a avea ceva de-a face cu NATO nu există”.

Un alt comentator vine cu cifre economice care să susțină că România trebuie pedepsită economic pentru veto-ul său la Parteneriatul pentru Pace NATO:

“Austria este al doilea cel mai mare investitor străin atât în România, cât și în Bulgaria – în România, cu 10 miliarde de euro, după Germania și înaintea Franței, iar în Bulgaria, cu aproximativ 5 miliarde de euro, după Olanda și înaintea Germaniei. În România există 3.900 de sucursale ale companiilor austriece, cu aproximativ 100.000 de angajați, iar în Bulgaria există 350 de sucursale cu 30.000 de angajați. Nu au voie să ni se opună!”,

spune austriacul. Un altul însă recunoaște politica externă dezastruoasă a cancelarului Karl Nehammer:

“E mulțumit acum Karli-Cancelarul? Cu un om te întâlnești de mai multe ori în viață. Așa că acceptați înfrângerea pe care ne-am căutat-o cu sportivitate și hai să nu ne mai tăvălim (cu România)!”,

recunoaște cititorul Kurier.

Un altul continuă atitudinea arogantă a Austriei:

“Cine și-ar fi putut imagina că tu mă f pe mine așa că eu te f pe tine…. Cool, România e capra râioasă cu coada pe spinare! Din păcate, nu ne putem supune șantajului lor
pentru ca românii să învețe singuri că trebuie să muncească mult și bine la înțelegerea democrației. Sunt sigur că peste 175 de ani vor fi o democrație fără cusur.”

“Hannibal a trecut Alpii cu elefanții”!

Unii austrieci sunt însă realiști și se așteptau la asemenea reacție a României:

” “Închideți frontierele” nu a funcționat niciodată nicăieri! Gardul lui Orban, închiderea rutei balcanice de către Kurz, zidul lui Trump, … există nenumărate exemple în acest sens …. cartaginezii și Hannibal au reușit să treacă Alpii cu elefanți! VETO-ul Austriei împotriva aderării Bulgariei și României la Schengen a fost argumentat de Karner și Nehammer cu cifre false inventate – vinovații sunt mai degrabă GRECIA (neînregistrare), SERBIA (regim fără vize pentru indieni și tunisieni) și UNGARIA (trecerea prin gardul de la graniță cu Serbia, în ciuda existenței gardului).”,

scrie un cititor care se recomandă “un vienez adevărat”. Un altul îi dă dreptate:

“Aici se ajunge când lucrăm cu cifre false!”

Puneți-vă în locul nostru cu migranții!

Un austriac dă credit partidului lui Nehammer și veto-ului austriac, considerându-l firesc și acuzând România de lipsa empatiei în problema migranților:

“Ceea ce România arată public, însă, este furia sa față de reacția logică a Austriei. Dacă România ar fi în locul Austriei, probabil că ar reacționa în același mod. În orice caz, este grav să constatăm că UE devine din ce în ce mai dezbinată și că partidele de dreapta câștigă masiv, semn că (în majoritatea țărilor UE) se dorește îmbunătățirea stabilității locale și a ofertei NAȚIONALE, în loc de importul de probleme. Tot ce trebuie să faceți este să vă puneți în locul țării respective. Acest lucru se numește empatie”,

vine lecția din partea cititorului “lagrande”.

“Ei bine, politica meschină a ÖVP (Partidul Popular de guvernământ) își ia revanșa! Dacă România va ajunge în instanță la CJUE, aceasta va fi următoarea înfrângere a comportamentului mărunt și obtuz al popularilor lui Nehammer!”,

crede un cititor Kurier.

Lista reacțiilor continuă

Iată și alte reacții fără niciun fel de comentariu din partea noastră. Vă veți da seama singuri despre atitudinea austriecilor de rând la adresa românilor și României:

“Vă rog să opriți și plățile către România din potul UE, pentru că se știe că noi suntem cei care plătim cu vârf și îndesat unui stat ca România, unde se știe că înflorește corupția!”

“Toți românii afară! La un moment dat s-a raportat că s-au fraudat alocațiile familiale și că s-au dat sume uriașe de bani din impozitele noastre. Sper ca autoritățile să rămână pe fază.
Românii trăiesc din banii altora prin numeroasele subvenții UE și mai au și pretenții. Din păcate, probabil că o vor avea de partea lor pe inutila Van der Leyen.”

“Prim-ministrul României este binevenit să blocheze Austria în NATO dacă dorește acest lucru. Dar aderarea României la Schengen ar trebui oprită, indiferent de plângerea la CJUE, atâta timp cât România nu-și îndeplinește obligațiile față de Austria!”

“Atitudinea rigidă a guvernului nostru este idioată. Sunt în joc bunele relații (economice și culturale). Rețineți, de asemenea, descoperirile de gaze naturale în Marea Neagră de către OMV-Petrom. Și numeroasele asistente medicale române care lucrează în Austria și care sunt împiedicate să călătorească în și din țară. Recent am stat 40 de minute cu mașina la granița româno-maghiară, deși în fața noastră erau doar câteva mașini. De ce nu cedați în sfârșit în problema Schengen? Încăpățânarea noastră nu aduce nicio îmbunătățire pentru imigranți!”

“Poziția rigidă a guvernului nostru este absolut corectă.”

“Așa cum am mai spus, văd greșită atitudinea noastră rigidă!
Dilema este Ungaria lui Òrbán, nu România. Ca alegător conservator din tată în fiu, ei nu mai primesc votul meu!”

“Austria este bine sfătuită să nu se lase șantajată de România, care are unul dintre cele mai corupte sisteme politice din UE. Prin urmare, nu este garantată o gestionare corectă a normelor Schengen de către România”.

“Aici e grădinița UE, serios? Se pare că toată lumea din UE crede că Austria (contribuabil net) poate fi șantajată iarăși și iarăși. Nu e de mirare, când te uiți la unii dintre reprezentanții noștri acolo. Trist!”

“Reacția corectă a românilor. Blocajul stupid (și transparent [în an electoral] tactic) al aderării la Schengen ar trebui să aibă consecințe. Poarta de intrare pentru refugiați duce prin Serbia/Ungaria, de ce România ar trebui să plătească pentru asta? Tactici stupide de campanie electorală din partea Austriei!”

“Mergeți pe teren și vedeți realitatea, doar o fracțiune din migranți vin prin România. Serbia și Ungaria le fac bagajele, iar Orban se bucură de asta”

“Și chiar dacă are legătură cu România. Cine le spune țiganilor că ei valorează mai mult decât noi?”

“Nu-mi place deloc NATO, așa că aș sta cât mai departe de el. Dar, în acest caz, NATO are cumva dreptate. NATO și Schengen sunt două lucruri diferite. Unul nu are nimic de-a face cu celălalt. Așa că România se va afla probabil într-o poziție perdantă”.

“Dacă ÖVP nu ar fi blocat în mod absurd aderarea României la Schengen, nu ar fi existat nici o reacție de respingere”

“E ridicol. Nimeni nu le cere românilor să curețe pantofii nimănui. Ei o fac în mod complet voluntar”.

“Românii au perfectă dreptate.”

“Blocada austriacă este populistă, dar de înțeles și justificată din punct de vedere politic. Reacția românilor este copilăroasă, la locul nepotrivit și servește doar răzbunării imediate. Dacă românii ne-ar fi informat cu privire la controalele lor la frontieră și la sistemul lor de azil și ar fi oferit, de asemenea, un parteneriat mai puternic, îngrijorările ar fi putut fi ușor risipite, iar guvernul nostru ar fi avut o cale de ieșire politică. În acest fel, conflictul nu face decât să se intensifice, în detrimentul securității internaționale.”

“Vizitați România, o țară minunată. Veto-ul Austriei nu este îndreptat împotriva acestei țări, ci împotriva Acordului Schengen, care nu funcționează.”

“Da, tocmai de la România, țara cu destui infractori!”

“Ați fost vreodată în România și la granița lor? O vizitez de mai multe ori pe an, iar securitatea frontierelor lor este exemplară. Aici este doar o tactică stupidă de campanie electorală din partea ÖVP. Românii ne blochează, și pe bună dreptate”

Comentarii acide și în articolul din Nachrichten.at

La un alt articol din presa vieneză care subliniază primul veto românesc venit ca răzbunarea la adresa Austriei, austriecii de rând sunt împărțiți. Unii consideră principiul Ochi pentru ochi drept unul corect, alții subliniază corupția românească, iar alții atacă guvernul de la Viena:

“Austria ar trebui să renunțe la veto-ul Schengen și să considere și să evalueze toți solicitanții de azil ca fiind ilegali, deoarece Austria nu are o frontieră externă a UE. Consecința pentru acești călători de azil este că nu vor avea cazare, nu vor avea costuri sociale și de sănătate, nu vor primi niciun bonus din partea Austriei sau a contribuabilului austriac. Solicitanții de azil ilegali trebuie să părăsească teritoriul austriac!!!”

“Ce ziceți de puțină auto-reflecție? Pagubele suferite de companiile austriece ca urmare a politicilor lui Nehammer în relația cu România sunt estimate în prezent la aproximativ 650 de milioane de euro. Zeci de proiecte sunt în așteptare. Reputația excelentă de odinioară a Austriei a dispărut complet. O droaie de companii din UE râd de “Karli” Nehammer. Pentru zecile de mii de asistente medicale românce care-i ștergeau la fund pe austrieci, există cu siguranță opțiuni mai bune decât să lucreze într-o țară în care sunt întâmpinate cu atâta ură.”

scroll to top