Închide

Tomac, PMP, crede că dialogul cu Viena este necesar, deși Austria refuză sitematic aderarea noastră la Schengen

Avatar
Tomac Pmp 1920x1080

Foto: Facebook Eugen Tomac

Timp de citire: < 1 minut

Europarlamentarul Eugen Tomac a comentat într-o o intervenție pentru B1 TV vizita efectuată de ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, la Viena în încercarea de a convinge Austria să renunțe la obiecțiile privind aderarea la Spațiul Schengen. Eugen Tomac susține că România nu are prea multe opțiuni în acest caz: fie convinge Austria, fie susține demersul inițiat pe lângă Curtea de Justiție a Uniunii Europene:

„Dialogul este necesar cu Viena în această etapă, chiar dacă Austria în mod constant, nejustificat, susține că nu va accepta intrarea României în Spațiul Schengen.

Ministrul nostru trebuie să spună ceva foarte simplu, că întreaga retorică a guvernului austriac este anulată chiar de propria decizie, pentru că anul trecut, președinte al Consiliului JAI, când au spus că se opun extinderii Spațiului Schengen, exact în acea ședință au votat ca un alt stat, precum Croația, să devină stat cu liber acces în interiorul frontierelor UE.

Toată retorica pe care o folosesc cei de la Viena este falsă și cred că după această vizită ministrul Predoiu va avea două opțiuni: fie vine și ne spune că Viena și-a ridicat obiecțiile, fie spune ceea ce a făcut deja Comisia Europeană, să susțină procesul pe care l-am deschis la CJUE și Parlamentul a votat în sesiunea de la Strasbourg, în iulie, că analizează intervenția în acest proces.

România nu are prea multe opțiuni, fie Viena este convinsă, fie merge împreună cu mine la CJUE pentru că doar așa putem să ne facem dreptate”.

scroll to top