Topul aeroporturilor de evitat în toiul verii | Cuvântul de ordine în sezonul estival va fi ”haosul”
Companiile aeriene din Europa încearcă din răsputeri să evite repetarea istoriei de vara trecută, când traficul aerian european a fost stăpânit de haos, din cauza grevelor și a lipsei de personal care au fost atât de grave încât aeroportul Heathrow din Londra a plafonat numărul de pasageri și a cerut companiilor aeriene să limiteze vânzările de bilete. Cu toate eforturile, este puțin probabil să nu apară perturbări, potrivit companiei AirHelp, care se ocupă cu monitorizarea felului în care sunt respectate drepturile pasagerilor pe cursele aeriene, citată de Bloomberg.
Călătorii vor lua din nou cu asalt aeroporturile din Europa în mijlocul sezonului estival – lunile iulie și august -, iar numărul de pasageri urmează să revină la nivelurile de dinainte de pandemie sau chiar să le și depășească.
Pentru a înțelege cum se confruntă aeroporturile cu situația de până acum, compania AirHelp a analizat întârzierile de cel puțin 15 minute și anulările de zboruri înregistrate în iunie la aeroporturile europene cu o încărcătură de cel puțin 5.000 de zboruri lunar.
Cel mai grav afectat aeroport european din acest punct de vedere a fost aeroportul londonez Gatwick, unde 54% din zboruri au fost fie anulate, fie au raportat întârzieri de cel puțin 15 minute. La polul opus, s-a situat aeroportul Vantaa din capitala Finlandei, Helsinki, cu 18% din zboruri afectate.
Unele dintre cele mai aglomerate aeroporturi din Europa s-au clasat undeva la mijlocul topului. Aeroportul Schiphol din Amsterdam, care a gestionat tranzitul a 72 de milioane de pasageri în 2019, 36% din zboruri au fost afectate, în timp ce giganticul Heathrow de la Londra, cu un trafic de aproape 81 de milioane de pasageri în 2019, a avut aproape 40% din zboruri afectate de anulări sau întârzieri.
De la sfârșitul lunii aprilie, cererea de zboruri de pasageri către Europa din partea turiștilor din Statele Unite ale Americii a depășit nivelul din 2019 cu până la 20%, potrivit unei cercetări realizate de portalul de rezervări turistice Hopper. În consecință, și prețurile au cunoscut niveluri tot mai ridicate: prețurile biletelor din America spre Europa au depășit recordurile ultimilor șase ani, potrivit companiei.
Spania se află în fruntea preferințelor turiștilor internaționali, înregistrând o creștere semnificativă. În luna mai, Spania a înregistrat 8,2 milioane de vizitatori, în creștere cu 18% față de 2022 și cu 4% mai mult decât în aceeași perioadă din 2019, potrivit Institutului Național de Statistică de la Madrid, nivel care stabilește un nou record istoric.
Potrivit specialiștilor de profil, pentru a evita perioadele cele mai predispuse la perturbări ale orarelor de zboruri, turiștii ar trebui să prefere rezervările făcute pentru unele dintre primele zboruri ale zilei, să călătorească, de preferință, în zilele de marți sau miercuri, când programele de zbor sunt mai relaxate, dar și să încerce să zboare fără escală, pentru a nu rămâne blocați în aeroporturile intermediare, din cauza întârzierilor.
Iată cele 10 aeroporturi din Europa care se clasează în prezent cel mai prost, respectiv cel mai bine, din punctul de vedere al întârzierilor și anulărilor de zboruri, potrivit monitorizărilor companiei AirHelp:
Top 10 aeroporturi de evitat în Europa:
- Aeroportul Gatwick din Londra (LGW): 54,08% dintre zboruri au fost afectate de întârzieri și anulări;
- Aeroportul Humberto Delgado din Lisabona (LIS): 51,04%;
- Aeroportul Kastrup din Copenhaga (CPH): 50,88%;
- Aeroportul Charles de Gaulle din Paris (CDG): 50,60%;
- Aeroportul din Antalya (AYT): 47,34%;
- Aeroportul Internațional ”Sabiha Gökçen” din Istanbul (SAW): 46,85%;
- Aeroportul Internațional ”Leonardo da Vinci” Roma-Fiumicino (FCO): 44,05%;
- Aeroportul Internațional Manchester (MAN): 43,78%;
- Aeroportul Milano Malpensa (MXP): 43,66%;
- Aeroportul Internațional din Frankfurt (FRA): 42,99%.
Top 10 cele mai punctuale aeroporturi europene:
- Aeroportul Helsinki-Vantaa (HEL): 18,33% din zboruri au fost afectate de întârzieri și anulări;
- Aeroportul Internațional Dusseldorf (DUS): 22,26%;
- Aeroportul Oslo-Gardermoen (OSL): 23,09%;
- Aeroportul ”Chopin” din Varșovia (WAW): 23,35%;
- Aeroportul Internațional din Viena (VIE): 27,22%;
- Aeroportul Internațional Madrid-Barajas (MAD): 28,38%;
- Aeroportul Barcelona-El Prat (BCN): 28,45%;
- Aeroportul Stockholm-Arlanda (ARN): 30,54%;
- Aeroportul İstanbul Havalimanı (IST): 32,15%;
- Aeroportul Berlin Brandenburg (BER): 34,17%.