Topul Bloomberg al celor mai bune țări de locuit în timpul pandemiei. România, în picaj liber
România s-a prăbușit pe ultimele locuri din topul Bloomberg al celor mai bune/rele “țări în care să trăiești în timpul pandemiei”. Țara noastră a pierdut cele mai multe poziții, fiind devansată acum inclusiv de India, Brazilia sau Rusia, țări lovite grav de pandemie în toate valurile, relatează Biziday.
Realizat de mai bine de un an, topul Bloomberg ia în calcul mai mulți indicatori, inclusiv economici, încercând să surprindă în ce măsură țările cu un PIB de peste 200 de miliarde de dolari reușesc să facă față sau chiar să depășească pandemia.
România a picat într-o singură lună de pe locul 27 până pe locul 49, asta în ciuda faptului că are în continuare indici foarte buni privind perspectiva creșterii economice sau accesul gratuit la asistență sanitară.
Este flancată, practic în coada clasamentului, de țări din Asia, lovite și ele de Valul IV, dar nu neapărat la fel de rău din punct de vedere epidemic, cât mai ales din punct de vedere al efectelor economice.
India, țară din care a pornit tulpina Delta a coronavirusului în această primăvară este acum pe locul 45, iar Rusia, cu o rată de vaccinare, dar și una a mortalității similare cu cele ale României în acest val epidemic, este pe locul 46. Nicio altă țară nu a mai picat 22 de poziții, într-un top de 53 de țări, într-o singură lună.
Cu o rată de vaccinare de peste 90% și o perspectivă de creștere economică de aproape 15%, Irlanda rămâne pe primul loc în topul Bloomberg al țărilor în care să trăiești în pandemie. Este urmată de Spania, Olanda, Franța și țările nordice, de asemena țări cu rate mari de vaccinare, dar pe locul trei se află Emiratele Arabe Unite, care au, de asemenea o rată de vaccinare foarte mare, în ciuda unei perspective economice nu tocmai strălucite.
Marea Britanie a căzut nouă poziți în top, până pe locul 25, în ciuda ratei mari de vaccinare și a reducerii restricțiilor pentru turiști la începutul lunii, Israel a urcat 12 poziții, până pe poziția 29, după ce a administrat rapid doza a treia și a reușit să elimine restricțiile reimpuse în septembrie, iar SUA au urcat două poziții și rămân la jumătatea topului, pe poziția 26.