Topul celor mai active branduri din Social Media, condus de Samsung, Lidl și Huawei


Autor:    -  
woman, face, thoughts
Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

A 12-a ediție a clasamentului celor mai active branduri în social media din România aduce în prim-plan 50 de branduri care fac performanță în digital. Samsung conduce și în acest an, la fel ca la ediția precedentă, urmat de Lidl și Huawei, ambele branduri înregistrând avansuri în clasament față de 2019.

Top Social Brands 2020 este o radiografie unică a peisajului social media din România, evidențiind noile tendințe în domeniu, inovațiile realizate de brandurile cele mai active pe rețelele sociale, canalele cu cel mai mare impact și campaniile cele mai eficiente. Topul este realizat de Revista BIZ și face referire la activitatea brandurilor în rețelele de socializare în perioada 1 mai 2019 – 1 mai 2020.

Topul primelor 10 branduri cuprind:

  1. Samsung (- același loc ca anul trecut);
  2. Lidl (+3);
  3. Huawei (+6);
  4. Coca-Cola (-2);
  5. KFC (-2);
  6. Vodafone (-2);
  7. Banca Transilvania (+1);
  8. Telekom (-1);
  9. Kaufland (+1);
  10. Orange (+2).

Brandurile aflate pe primele locuri ale clasamentului sunt cele care au reușit să comunice coerent și eficient pe toate canalele care contează în rândul audiențelor lor, însă strategia a fost diferită la fiecare dintre ele.

Samsung a creat prin autenticitate și abordări originale experiențe unice pentru comunitatea de utilizatori ai produselor companiei. A construit o platformă de colaborare și content creation cu un grup de influenceri cu valori și pasiuni comune cu ale brandului.

Lidl are una dintre cele mai active pagini de brand din România pe Facebook, cu peste 2,1 milioane de fani, unde conținutul este produs în proporție de 50% in-house. Și-a crescut puternic în ultimul an comunitățile de pe Instagram și YouTube.

Huawei mobilizează influenceri relevanți de lifestyle, tehnologie și fotografie pentru a crea un mix social media atractiv care oferă noi experiențe de brand consumatorilor.

În analizarea performanței brandurilor au fost luate în calcul:

  • Principalele modalități de prezență a brandurilor în social media: blog de companie / blog de brand; pagini de Facebook; cont de companie pe LinkedIn; cont YouTube; cont Instagram;
  • Activitățile de promovare în social media: campanii pe bloguri; campanii cu videobloggeri; campanii cu instagammeri; campanii cu vedete pe blog / vlog, Instagram, Facebook; proiecte speciale online driven; campanii de endorsement;
  • Inovația: prezență și / sau activități de marketing / proiecte specuale pe canale de social media care nu sunt mainstream (Snapchat, Tiktok, Reddit, Shazam, Spotify, Waze, Wetransfer, Foursquare, Flipboard, Social Media Chatbot);
  • Alte activități și inițiative relevante: inițiator / sponsor la evenimente dedicate industriei de digital; customer care dedicat în social media; proiecte speciale de tipul real time marketing; premii obținute pentru campanii cu componentă principală de digital în competiții naționale sau internaționale.

Înscrierile pentru includerea în Top Social Brands au fost deschise timp de două luni pentru companiile și agențiile care au dorit să participe la acest studiu. Brandurile din clasamentul de anul trecut au fost incluse în mod automat în analiza din 2020. Nu au fost incluse în analiză branduri de media sau activități de autopromovare desfășurate de agențiile de comunicare.

Top Social Brands 2020 a rezultat în urma ponderării rezultatelor înregistrate de branduri în două clasamente preliminare: topul ZeList (apariții și viewership) – 30% și topul Biz realizat pe baza chestionarelor completate de companii și a cercetării proprii asupra social media – 70%.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!