Închide

Topul primelor 10 orașe din lume în care este cel mai scump să trăiești

Avatar
men, working, tel aviv

Tel Aviv. Fotografie de GidonPico pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Capitala israeliană Tel Aviv a devenit cel mai scump oraș din lume din punctul de vedere al traiului zilnic, depășind metropolele asiatice Hong Kong și Singapore, potrivit unui clasament realizat de Economist Intelligence Unit (EIU), citat de Bloomberg.

Orașul israelian se situa anul trecut pe locul cinci în raportul anual ”Worldwide Cost of Living”, ajungând în 2021, pentru prima dată, pe prima poziție a acestui clasament. Parisul și Singapore se află, la egalitate, pe locul al doilea, în timp ce Zurich și Hong Kong completează primele cinci poziții.

Creșterea monedei locale, șekelul, alături de scumpirile majorității bunurilor, inclusiv ale alimentelor și transportului, au fost principalii factori pentru care Tel Aviv-ul ocupă primul loc în acest clasament, potrivit EIU.

Inflația cu care încearcă să se lupte cele mai multe bănci centrale din lume reiese și din calculele EIU. Astfel, prețurile bunurilor și serviciilor monitorizate în orașele intrate în analiza EIU au crescut cu 3,5% în ritm anual, în monedele locale, comparativ cu o creștere de 1,9% anul trecut. Astfel, rata inflației a fost cea mai mare înregistrată în ultimii cinci ani. Cele mai mai creșteri de costuri au fost raportate la serviciile de transport, în condițiile în care creșterea cotațiilor țițeiului au scumpit benzin fără plumb cu 21%.

În topul EIU, cel mai mare declin în clasament l-a înregistrat capitala Italiei, Roma, de pe locul 32 pe locul 48. În același timp, cel mai mult s-a scumpit viața la Teheran, care a sărit de pe locul 79 pe locul 29, după reimpunerea sancțiunilor americane împotriva Iranului. Cel mai ieftin trai dintre toate orașele monitorizate rămâne capitala siriană Damasc.

În topul prețurilor la benzină, conduce Hong Kong-ul, cu o medie de 2,50 dolari pe litru.

De asemenea, EIU a mai constatat o scumpire a țigărilor în orașele analizate, cu o medie de 6,7%, de la an la an.

”Deși majoritatea economiilor din lume se află în curs de recuperare, pe măsură ce continuă programele de vaccinare anti-Covid-19, multe orașe mari înregistrează încă creșteri ale cazurilor noi, ceea ce conduce la impunerea de alte restricții sociale. Acestea au perturbat oferta de bunuri, ducând la lipsuri temporare de stocuri și la creșterea prețurilor. În următorul an, ne așteptăm să observăm noi creșteri ale costului vieții în multe orașe, deodată cu creșterile de salarii prognozate în multe sectoare de activitate. Cu toate acestea, ne așteptăm și de la băncile centrale să majoreze ratele dobânzilor, cu precauție, pentru a calma inflația. Prin urmare, creșterile de preț ar trebui să înceapă să se tempereze față de nivelul din acest an”, consideră Upasana Dutt, coordonatoarea proiectului din partea EIU.

”The Worldwide Cost of Living” este un studiu bi-anual realizat de EIU, în care se analizează comparativ costul vieții la nivel mondial, înregistrând peste 400 de prețuri și tarife pentru 200 de produse și servicii, în 173 de orașe din lume.

Topul celor mai scumpe orașe în toamna lui 2021:

1. Tel Aviv

2-3.  Paris și Singapore

4. Zurich

5. Hong Kong

6. New York

7. Geneva

8. Copenhaga

9. Los Angeles

10. Osaka

scroll to top