Închide

Auchan se împăunează pe piața franceză, dar tace chitic când e vorba de complicitatea cu Rusia

Avatar
Auchan Complice Razboi Rusia

Foto: Twitter, Ivan Ihorovych

Timp de citire: 4 minute

Consumatorii își găsesc din nou drum către hipermarketurile grupului francez de retail Auchan, retailerul lăudându-se cu investițiile în prețuri prin reducerea marjelor de profit. Însă grupul rămâne discret cu privire la operațiunile sale în Ucraina și Rusia, transmite RetailDetail, asta în ciuda investigației ucigătoare din Rusia, care aruncă Auchan într-o lumină extrem de proastă.

Pentru prima dată în nouă ani, Auchan a reușit să crească din nou pe piața sa de origine franceză. În special hipermarketurile – un format de magazine care a fost sub presiune de ani de zile – au avut performanțe puternice, depășindu-le semnificativ pe cele ale rivalului Carrefour, cu o creștere comparabilă de 2,4%.  Retailerul a spus că a reușit să recâștige 250.000 de clienți.

Operațiunile de retail la nivel de grup au înregistrat vânzări de 32,8 miliarde de euro, o creștere comparabilă de 2,9%. Această creștere nu a venit de la sine: retailerul a crescut investițiile cu 30% anul trecut. Auchan a făcut, de asemenea, eforturi intense pentru a îmbunătăți competitivitatea prețurilor. Aceasta a dus la o scădere cu 8,2% a marjei ebitda.

Tot în 2023, Auchan intenționează să se mențină la politica sa „voluntaristă”. Retailerul achiziționează 235 de supermarketuri Dia spaniole, continuă cooperarea cu supermarketul web Ocado din Spania și Polonia și investește în tranziția energetică.

Grupul continuă să opereze și în Rusia, o decizie controversată despre care francezii spun că a fost luată „în interesul populației civile”, respectând sancțiunile și embargourile internaționale.

Palmă dată grupului Auchan

Retailerul francez Auchan – care a refuzat să părăsească piața rusă după ce armatele lui Vladimir Putin au invadat Ucraina, argumentând că sunt nevoiți să își păstreze poziția pe piață pentru a nu-i lăsa pe angajați șomeri, precum și sub masca ajutoarelor umanitare – a aprovizionat armata rusă în Ucraina și a colaborat cu birourile militare de evidență și înrolare, pentru ca angajații Auchan din Rusia să fie trimiși pe front în timpul mobilizării, arată informații și documente publicate în cadrul unei ample investigații comune a ediției în limba rusă a publicației The Insider, alături de Le Monde și Bellingcat, citată de The Moscow Times.

Pe 15 martie 2022, Natalia Zeltser, controlor al departamentului Auchan din Sankt Petersburg, le-a cerut colegilor ei să colecteze ajutoare umanitare, iar cererea sa a cuprins și o listă cu lucrurile necesare a fi donate. Aceasta cuprinde șosete, țigări, brichete, brice și alte ustensile pentru ras.

Lista nu cuprindea articole pentru femei și nici pentru copii, iar cantitatea acestora (de pildă 1.000 de tuburi de pastă de dinți, 500 de brichete) ar putea fi suficientă pentru unul sau două batalioane, notează autorii anchetei.

”Ajutorul umanitar” a fost oficializat drept o achiziție de la zece persoane juridice, reiese din corespondența ulterioară a Nataliei Zeltser cu angajații de la sediul central al companiei.

Managerul logistic al biroului Auchan din Sankt Petersburg, Elmira Ivanova, a declarat că nu știe cine este destinatarul final al transportului cu ajutoarele, dar a subliniat că mărfurile au fost trimise cu titlu gratuit.

În Auchan, lucrurile erau clare pentru toată lumea, spune Alexei R., recepționer la unul dintre magazine:

”I-am spus încă de la primul e-mail că nu mă voi ocupa deloc de povestea asta. Când au expediat transportul, am întrebat-o pe Natalia Seltzer unde se duce acest «ajutor umanitar». Zice: «Ia și te gândește!». Am insistat: «Unde?». Și ea îmi răspunde: «La operațiunea militară specială», după care a adăugat: «Din păcate»”, a povestit Alexei R.

Una dintre companiile la care a ajuns transportul cu ”ajutoarele umanitare” este Energia-3000 OOO. Directoarea companiei, Galina Baranova, a confirmat că marfa a fost trimisă către armata rusă. Toți ceilalți reprezentanți ai companiei au refuzat să confirme acest lucru.

Ajutoare umanitare duse cu ”transportul public”

Toate companiile selectate pentru livrarea ”ajutoarelor” s-au dovedit a fi legate între ele și, laolaltă, legate de Întreprinderea Unitară de Stat Sankt Petersburg Passazhiravtotrans – operatorul transportului public urban al orașului.

Vicepreședintele Comisiei pentru politică socială din Sankt Petersburg, Alexandr Liubimov a declarat că el, urmând instrucțiunile guvernatorului Alexandr Beglov, ”împreună cu colegii din Comisia de transport” a colectat și a livrat Ministerului Apărării 280 de tone de ”ajutor umanitar”, provenit ”de la diverse organizații”.

Colectarea ”ajutoarelor umanitare pentru Donbas” în cadrul centrelor comerciale operate de Auchan a fost raportată nu doar la Sankt Petersburg, ci și în Samara, Rîbinsk și Vladimir.

Auchan și-a trimis angajații la război

Mai mult, Auchan a colaborat cu birourile militare de evidență și înrolare în lupta acestora cu cei care încercau să evite înrolarea.

Magazinele Auchan colectau și transmiteau date despre angajații lor către birourile militare de evidență și înrolare, iar după anunțul de mobilizare au ajutat la ”îndeplinirea normei”.

Angajații au primit citații chiar la locul de muncă și li s-a spus că trebuie să își dea demisiile, potrivit unui martor ocular la una dintre aceste situații, citat de investigația comună a celor trei publicații.

Auchan: nici usturoi nu au mâncat, nici gura nu le miroase

Din partea birourilor din Franța ale retailerului Auchan s-au auzit murmure de surpriză.

Deținută de Asociația Familială Mulliez (AFM) cu sediul în nordul Franței, la Roubaix, compania a reacționat pentru agenția France-Presse, citată de ediția online a TF1:

”Suntem în proces de verificare a elementelor afirmate, dar, până în prezent, datele aflate în posesia noastră nu se coroborează”.

Conducerea grupului notează că ”singurele elemente furnizate datează din martie 2022”, adică la câteva săptămâni după izbucnirea conflictului, și că în acest caz ”interlocutorii care au făcut comenzile au fost parteneri obișnuiți, care mai comandaseră de la noi în prealabil”.

”Nu finanțăm și nu participăm voluntar și activ la nicio acțiune de colectare de bunuri destinată forțelor ruse”, conchide conducerea companiei.

scroll to top