Închide

Tot mai mulți oameni nevoiți să trăiască pe străzile din Europa, în lipsa unui domiciliu (studiu)

Avatar
poverty, homeless, frankfurt

Fotografie de fantareis pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Cifra exactă este de 895.000 de oameni care nu au un domiciliu în Uniunea Europeană sau în Marea Britanie. Cifra a fost calculată de Federația europeană a asociațiilor care se ocupă de persoanele fără domiciliu –FEANTSA și este în creștere comparativ cu anul 2019.

În Europa, tot mai mulți oameni sunt nevoiți să doarmă pe străzi, în lipsa unui domiciliu. O arată un studiu realizat în Europa în colaborare cu Fundația franceză Abbé-Pierre și Federația europeană a organizațiilor naționale ce lucreză cu aceste persoane fără adăpost.

În ansamblul celor 27 de state membre și în Anglia, în decursul anului 2022, trăiau pe străzi cel puțin 895.000 de oameni.

Cu 200.0000 mai mult, față de anul 2019.

Autorii studiului atenționează că acest calcul poate da o idee aproximativă a fenomenului dar că el nu poate stabili numărul real al celor care nu au un domiciliu, în Europa.

Pentru Fundația franceză Abbé-Pierre, studiul arată incapacitatea statelor europene de a asigura acest drept fundamental.

Unele state au reușit să diminueze numărul celor care dorm pe străzi. Este cazul Finlandei, care, a construit noi locuințe.

Austria a făcut și ea tot posibilul și a reușit să scadă numărul celor fără domiciliu, pe fondul unor măsuri cu totul excepționale decise în special în timpul pandemiei de Covid, în 2020.

Pentru a ajunge la această cifră, autorii au studiat datele ultimelor recensăminte ale persoanelor fără domiciliu, existente în aceste 28 de state.

Sarah Coupechoux este responsabilă cu studiile europene în cadrul Fundației Abbé-Pierre:

Există disparități în cadrul Europei. Spre exemplu, Finlanda înregistrează o diminuare a numărului celor care trăiesc pe străzi. Mai exact, în ultimii 30 de ani, a fost găsită o soluție locativă pentru 8 din 10 oameni ai străzii. În schimb, în Irlanda se înregistrează o creștere cu 40% a numărului celor care nu au un domiciliu.

De câțiva ani, există tot mai multe cazuri de familii întregi – femei și copii – care ajung în centre speciale, după ce au fost găsiți pe străzi. În Franța, avem 2.000 de copii care trăiesc pe străzi, iar în Irlanda sunt 3.000 de copii care sunt găzduiți în centre de urgență.

Este o problemă de sănătate publică, dar și una de finanțe publice. Acolo unde se încearcă rezolvarea situației, în cadrul unui sistem de urgență, bugetele au explodat în ultimii 10 ani. Urgența, la ora actuală, este o schimbare de politică. Cel mai mult suferă cei care încasează din plin inflația și prețul la energie. Este posibil ca pe aceștia să îi regăsim, în următori ani, în publicul fără domiciliu”.

În altă ordine de idei, un alt barometru european publicat miercuri arată că aproape 3 europeni din 10 se regăsesc într-o situație precară motiv pentru care sunt nevoiți să renunțe la unele alimente ori la electricitate.

Circa 49% dintre greci spun că sunt într-o situație precară, 22% dintre francezi, 18% dintre germani.

Studiul a fost realizat de Institutul IPSOS, în rândul a 10.000 de persoane din 10 state europene – Germania, Franța, Grecia, Italia, Polonia, Marea Britanie, Moldova, România, Portugalia și Serbia.

Eurobarometrul atenționează că “a avea un loc de muncă nu garantează automat o situație financiară confortabilă”. 3 din 10 europeni spun că nu reușesc să își achite toate cheltuielile.

Din cauza unei situații financiare dificile, 6 din 10 europeni și-au restrâns numărul călătoriilor, iar 46% nu și-au mai încălzit locuința iarna trecută.

Iar pe fondul scăderii puterii de cumpărare, mai bine de un sfert dintre europeni și-au diminuat cantitățile de alimente, 38% nu reușesc să își plătească 3 mese calde pe zi, 39% nu mai cumpără carne iar 10% apelează la asociații caritative pentru a se putea hrăni.

scroll to top