Închide

Trăim s-o vedem și pe asta: originalul chinezesc, întrecut de o copie americană

Avatar
influencer, social media, woman

Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Cea mai descărcată aplicație din lume în decursul anului trecut a fost Instagram, aplicația Meta Platforms reușind să își depășească în clasament aplicația rivală chinezească TikTok. Instagram își datorează creșterea numărului de descărcări îndeosebi replicării cu succes a funcției de partajare a videoclipurilor scurte, făcută celebră de TikTok, relatează Financial Times (FT).

Numărul total de descărcări ale aplicației Instagram a crescut cu 20% în 2023 față de anul anterior, până la 768 de milioane, potrivit datelor furnizate de compania de cercetare a pieței de profil Sensor Tower, devenind astfel cea mai descărcată aplicație din lume.

Descărcările aplicației TikTok, operată de chinezii de la ByteDance, au crescut cu doar 4%, până la 733 de milioane în același interval.

Instagram Vs Tiktok
Numărul comparativ de descărcări ale aplicațiilor Instagram și TikTok în perioada 2020-2023. Sursa: Sensor Tower / FT.

Statisticile sugerează că platforma de partajare a fotografiilor a gigantului Meta se bucură de un succes deosebit în a atrage utilizatori noi, după ce șeful și fondatorul companiei, Mark Zuckerberg, a identificat valul de popularitate al TikTok drept una dintre cele mai mari amenințări la adresa companiei sale.

În 2020, Instagram a introdus funcția ”reels”, care le permite utilizatorilor să partajeze videoclipuri scurte, clonând practic caracteristicile definitorii prin care a devenit cunoscută aplicația TikTok, care a atras multe milioane de utilizatori, în special din așa-numita ”Generație Z”.

”Instagram a depășit performanța TikTok în ceea ce privește popularitatea printre utilizatori în ultimii câțiva ani, tocmai grație noii funcții «reels», care s-a alăturat funcțiilor mai vechi prezente anterior pe rețelele de socializare”, explică Abraham Yousef, Senior Insights Manager la Sensor Tower.

Apune steaua TikTok?

Este posibil să fie așa, semnele din piață tind să favorizeze aceste scenariu.

Anul trecut, creșterea TikTok pare să fi început să scadă pentru prima dată de când a fost lansat aplicația, în 2016.

Utilizatorii activi lunari ai Instagram au ajuns la 1,47 miliarde, cu o creștere de 13 milioane în ultimul trimestru din 2023, potrivit Sensor Tower. Utilizatorii activi ai TikTok au ajuns la 1,12 miliarde, cu o scădere de 12 milioane în ultimele trei luni ale anului trecut.

Instagram Vs Tiktok 1
Numărul comparativ al utilizatorilor lunari activi care folosesc Instagram, respectiv TikTok. Sursa: Sensor Tower / FT.

Cu toate acestea, TikTok continuă să aibă un avantaj în ceea ce privește indicatorul ”implicare” (”engagement”): cei peste 1 miliard de utilizatori activi din întreaga lume au petrecut, în medie, 95 de minute pe TikTok în al patrulea trimestru al anului trecut, comparativ cu doar 62 de minute pe Instagram, 30 de minute pe X și 19 minute pe Snapchat.

Mark Shmulik, analist al pieței la compania de cercetare Bernstein, a declarat că Instagram și-a păstrat cu succes utilizatorii vechi prin lansarea și promovarea funcției de videoclipuri scurte, lucru care i-a pus într-o oarecare încurcătură pe chinezii de la TikTok, în condițiile în care aplicația chinezească încă nu a venit pe piață cu o provocare nouă, care să le crească în consecință numărul de descărcări.

El mai spune că și influencer-ii importanți sunt atrași tot mai mult de Instagram. În cazul acestor creatori de conținut, Shmulik apreciază că TikTok este, în continuare, o variantă mai bună pentru a obține un succes viral peste noapte, însă, pe de altă parte, aplicația rivală americană reprezintă o platformă mai bună pentru a câștiga mai mulți bani dintr-o anumită bază stabilă de urmăritori.

Copie cu îmbunătățiri

Dacă TikTok își datorează creșterea rapidă algoritmului pe care îl are în spate, acesta oferindu-le spre vizionare utilizatorilor videoclipuri virale în funcție de preferințele anterioare, Meta a investit anul trecut în implementarea unui sistem bazat pe inteligență artificială pentru a-și consolida și îmbunătăți sistemul de recomandări.

Directorul financiar al Meta, Susan Li, declara luna trecută că Instagram ”a făcut progrese robuste, conținuturile recomandate reușind să câștige în calitate și «prospețime»”.

Încă o găselniță a americanilor a permis aplicației Instagram să beneficieze tocmai de o decizie a celor de la ByteDance, care le permite utilizatorilor să descarce videoclipuri cu watermark TikTok pe care ulterior le pot partaja pe diferite alte platforme de socializare. Ca atare, numeroși utilizatori descarcă videoclipuri de pe TikTok și le redistribuie apoi pe Instagram. Dacă ideea chinezilor era menită inițial să crească vizibilitatea TikTok, se pare că acum s-a întors, cel puțin parțial, împotriva celor care au pus-o în practică.

Totuși, chinezii îi bat pe americani pe teren propriu

De partea sa, TikTok are un mare atu în TikTok Shop, funcția sa de comerț electronic, care permite companiilor și mărcilor să își promoveze bunuri și serviciile prin videoclipuri scurte.

Din acest punct de vedere, diferența în favoarea chinezilor este enormă: potrivit estimărilor Sensor Tower, ByteDance a obținut anul trecut venituri de peste 4 miliarde de dolari din achiziții prin aplicație, comparativ cu doar 143 de milioane de dolari pentru Instagram.

În 2023, TikTok Shop a generat o valoare brută a mărfurilor vândute (GVM – Gross Merchandise Value, adică valoarea bunurilor vândute prin intermediul platformelor C2C – customer-to-customer – sau al platformelor de comerț electronic, n.n.) în valoare de 1,1 miliarde de dolari în Statele Unite, conform statisticilor financiare interne ale TikTok consultate de Financial Times. Până acum, în doar puțin peste două luni scurse din 2024, compania a atins deja un GMV de peste 500 de milioane de dolari pe piața americană.

scroll to top