Închide

Transelectrica: Republica Moldova poate importa energie electrică din România chiar de mâine

Avatar
electricity, power pole, electricity pylons

Fotografie de code83 pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Transelectrica a anunțat că permite ca, de mâine, să poată fi făcute importuri comerciale de energie electrică de către Republica Moldova, din România. Momentul a fost devansat ca urmare a interzicerii exporturilor de energie din Ucraina, al cărei sistem a fost afectat de tirurile de rachete rusești, și care afectează și Republica Moldova, potrivit e-nergia.ro.

Iată mai întâi ce a comunicat Transelectrica în această dimineață:

“Stimați participanți la piață, Având în vedere situaţia energetică din zona Ucrainei, alocările de capacitate pe granița România-Moldova au fost devansate din data de 14 Octombrie 2022 (cu zi de livrare 15 Octombrie 2022) în data de 11 Octombrie 2022 (cu zi de livrare 12 Octombrie 2022). Începând cu data de 12 Octombrie 2022 (cu zi de livrare 13 Octombrie 2022) datele de licitaţie vor fi cele din regulile de alocare aprobate de ANRE”, a declarat Transelectrica, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, va fi scoasă la licitație o capacitate de transport de 100 MW pe linia de interconexiune Isaccea-Vulcănești, prin care consumatorii din Republica Moldova pot fi alimentați cu energie electrică din România, începând cu ziua de mâine.

După cum arată și Transelectrica, licitația ar fi trebuit să aibă loc abia vineri, pentru energie cu livrare ziua următoare, dar evenimentele din Ucraina au precipitat momentul.

Ministerul ucrainean al Energiei a decis ieri să oprească exporturile de electricitate către Uniunea Europeană, în urma atacurilor ruseşti cu rachete care au lovit luni dimineaţa infrastructura energetică din Ucraina.

scroll to top