Închide

Tupeu marca E.ON după factura de 54.000 euro pentru o școală: “Unitatea nu a depus o cerere”

Avatar
E.on

Foto: bogart.ro

Timp de citire: 2 minute

Până unde merge sfidarea companiilor de utilități? E.ON Energie România a informat miercuri că Liceul “Mihai Eminescu” din Bârlad, care a primit o factură de 270.000 de lei pentru luna decembrie, adică aproape 54.000 de euro, nu a beneficiat de plafonarea preţului pentru că, atenție!, nu a depus o cerere în acest sens. E.ON spune că factura reflectă consumul, care este similar celui din anii trecuţi și se plânge că liceul e mare, având 50 de clase.

”Consumurile de gaze naturale, din luna decembrie 2021, realizate de Liceul “Mihai Eminescu” din Bârlad sunt corect facturate, în baza indexului citit şi comunicat de operatorul sistemului de distributie, cantităţile consumate fiind similare cu aceeaşi perioadă a anilor anteriori. Liceul „Mihai Eminescu” este una dintre cele mai mari unităţi şcolare din mun. Bârlad având circa 1.300 de elevi care beneficiază de aproximativ 50 de săli de clasă şi de toată infrastructura şcolară aferentă”, a transmis, miercuri seară, E.ON Energie România, într-un comunicat de presă.

Potrivit news.ro, preţul din contractul de furnizare a gazelor naturale încheiat între E.ON Energie România şi Liceul „Mihai Eminescu” este asemănător cu tarifele facturate altor unităţi de învăţământ, ţinând cont de creşterile substanţiale ale preţurilor de achiziţie a gazelor naturale naturale atât din România, cât şi de la nivel internaţional

E.ON Energie România se ascunde după birocrație și precizează că, în cazul neîndeplinirii cerinţelor legale imperative, respectiv lipsa cererii şi a declaratiei pe propria răspundere, furnizorii nu pot, din punct de vedere legal, să acorde facilităţile respective pentru această categorie de consumatori eligibili.

”Liceul “Mihai Eminescu”, dar şi alte unităţi şcolare, au înaintat documentele privind plafonarea preţurilor la energie şi gaze naturale în luna ianuarie, urmând ca preţurile cuprinse în schema de sprijin să se regăsească pe facturile emise având consumurile lunii ianuarie. Cererile înregistrate în luna ianuarie vor permite consumatorilor să primească facturi reduse începând cu luna ianuarie, pe toată perioada aplicării legii 259/2021, dar nu are efect retroactiv”, a mai transmis compania, încolțită din toate direcțiile de opinia publică: administrație locală, părinți ai elevilor, dar mai ales presa la unison.

Primăria Bârlad reclamă faptul că facturile uriaşe la utilităţi ”au îngenuncheat bugetul oraşului”, cele mai mari facturi fiind primite de unităţile de învăţământ. O singură şcoală a primit o factură de 270.000 de lei pentru o singură lună, în condiţiile în care Spitalul Municipal, care are opt pavilioane şi este cel mai mare consumator local, are o factură de 180.000 de lei.

Primarul Dumitru Boroş a cerut tuturor directorilor unităţilor de învăţământ, dar şi celorlalte instituţii din subordine, să fie chibzuiţi.

”Nu o să vă solicit să ţineţi copiii în frig, ci vreau să vă rog să opriţi risipa”, a transmis primarul.

scroll to top