Turbulenta istorie a aeroporturilor din Berlin, într-o nouă eră. Bătrânul Tegel, scos la pensie


Autor:    -  
Berlin Tegel 1
Brigada de pompieri a Aeroportului Tegel (TXL) a salutat în mod tradițional aeronava Air France, ca rămas bun înainte de ultima decolare către Paris, duminică, 8 noiembrie 2020. Sursa foto: Michael Kappeler / dpa / AP.

Timp de citire: 3 minute

Capitala federală a Germaniei, Berlin, și-a luat rămas bun la sfârșitul săptămânii trecute de la principalul său aeroport în ultimii ani, bătrânul Tegel, îndrăgit de unii și detestat de alții, datorită / din cauza unei istorii tumultuoase, precum cea a istoriei recente a orașului. Tot traficul aerian al Berlinului se va muta pe un nou hub aeroportuar, situat la periferia orașului.

Sâmbătă, companiile aeriene și-au mutat ultimele avioane staționate la Tegel în noul aeroport ”Willy Brandt” Berlin-Brandenburg (BER), deschis în cele din urmă la sfârșitul lunii octombrie, cu nouă ani întârziere și după investiții care au depășit cu mult bugetul prognozat inițial, scrie agenția Associated Press.

Ultimul zbor programat a decolat duminică după-amiază de pe Tegel: un avion Air France către Paris, în semn de tribut adus primului zbor comercial de pe aeroportul Tegel, operat de aceeași companie aeriană, pe aceeași rută, în urmă cu 60 de ani.

Povestea unui oraș sfârtecat de istorie

În timpul Războiului Rece, când Berlinul a fost împărțit în patru sectoare aflate sub autoritate diferită (franceză, americană, britanică și sovietică), fiecare sector avea propriul aeroport.

Cel mai vechi, Aeroportul Tempelhof, se afla în sectorul american, dar a fost închis în 2008. Cea mai mare parte a terenului ocupat de vechiul aeroport este acum o zonă de recreere.

Pe pista aeroportului a fost amenajat un circuit pentru curse de mașini, fiind una dintre opririle tradiționale ale Campionatului Mondial de Formula E, competiție relativ nouă, dedicată monoposturilor full-electrice. De asemenea, unul dintre primele turnee demonstrative de tenis organizate după oprirea calendarelor ATP și WTA a avut loc într-un vechi hangar de pe Tempelhof, amenajat pentru tenis.

Aeroportul britanic Gatow a fost închis în 1994, iar aeroportul sovietic Schoenefeld, situat în landul Brandenburg, care înconjoară Berlinul, în ceea ce era Germania de Est comunistă, a fost extins în noul hub aeroportuar Berlin-Brandenburg.

Tegel a fost folosit la început pentru dirijabile, încă de la începutul anilor 1900, iar ulterior a devenit locul de instruire a forțelor aeriene în timpul epocii naziste. Un aeroport în toată puterea cuvântului a fost construit rapid în 1948, ca răspuns la blocada sovietică a Berlinului de Vest, când aliații occidentali a trebuit să aprovizioneze orașul în întregime pe calea aerului.

A devenit un punct-cheie în operațiunea Berlin Airlift, prin care s-a reușit ruperea blocadei sovietice până în 1949, un moment hotărâtor al primei perioade a Războiului Rece, prin care Aliații occidentali au dorit să-și demonstreze hotărârea de a sprijini Germania de Vest în eforturile sale de refacere.

Primele zboruri comerciale au început în 1960, când Air France a început serviciul regulat din Paris către Tegel.

Tegel, în epoca reunificării Germaniei

Tegel devenise un ghimpe în coasta Berlinului, după ce, în urma reunificării Germaniei, Berlinul a redevenit capitală federală, iar traficul a crescut enorm. Locuitorii din zonă s-au plâns frecvent de zgomot, iar pistele aeroportului nu au mai putut să facă față avioanelor de mare capacitate utilizate în mod obișnuit pentru zborurile pe distanțe lungi. Din această cauză, berlinezii care doreau să zboare în America de Nord, Asia sau alte destinaţii îndepărtate, erau nevoiţi să se transfere spre Frankfurt sau în alte hub-uri aeroportuare mari.

Cu toate acestea, era foarte îndrăgit de turiști, în special de turiștii de afaceri, pentru locația sa convenabilă în apropierea centrului orașului, precum și pentru aspectul compact, care permitea ca pasagerii care aterizau să își poată rezolva formalitățile vamale, să își ridice bagajele și să ia rapid un taxi în doar câțiva zeci de metri.

Berlin Tegel 2

Sute de oameni au urmărit și au fotografiat Airbus-ul Air France, ultimul avion care a decolat de pe Tegel. Sursa foto: Paul Zinken / dpa / AP.

Autoritățile orașului planificaseră să îl închidă în 2011, dar întârzierile în deschiderea BER l-au mai ținut în stare de operare încă aproape un deceniu.

În 2017, majoritatea berlinezilor au votat la un referendum fără caracter obligatoriu pentru a menține Tegel deschis, însă municipalitatea a transmis că rezultatul referendumului nu poate fi implementat, din motive juridice și financiare.

Orașul intenționează acum să transforme spațiul aeroportului într-un parc industrial de cercetare și tehnologie urbană.

Ca măsură de precauție, în cazul în care vor exista probleme la noul aeroport, Tegel va rămâne operațional ca aeroport de rezervă pentru încă o jumătate de an, dar deocamdată nu sunt planificate zboruri.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!