Închide

Turismul din UE, an catastrofal în 2020. Cât de mult a fost afectat sectorul ospitalității?

Avatar
Egremni (Lefkada)

Fotografie de Nemanja .O. pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Numărul de înnoptări în structurile de cazare turistică din Uniunea Europeană a scăzut cu 52% anul trecut, comparativ cu 2019, potrivit datelor publicate marţi de Biroul European de Statistică (Eurostat).

Sezonalitatea a avut întotdeauna un impact mare asupra turismului. Pe lângă scăderea generală a sectorului turistic în 2020, diferențele sezoniere au devenit și mai pronunțate. Sezonul de primăvară, între aprilie și iunie, a fost neobișnuit de calm în 2020, din cauza restricțiilor generalizate de călătorie, precum și a altor măsuri de precauție luate ca răspuns la pandemie. Mai puțin de 3% din înnoptările în structuri de cazare turistică din 2020 au fost înregistrate în lunile aprilie și mai, deși ponderea acestor două luni în totalul sezonului turistic 2019 fusese de 15%.

Pe de altă parte, perioada de vârf a sezonului turistic estival – lunile iulie și august – au reprezentat 42% din toate înnoptările înregistrate în structurile de cazare turistică în 2020, comparativ cu doar 32% în 2019.

Impactul pandemiei asupra turismului în toamna anului trecut a fost mai puţin pronunţat decât declinul dramatic din primăvară. Procentul înnoptărilor în perioada octombrie-decembrie 2020 în unităţile de cazare turistică din Uniunea Europeană a scăzut la 13%, faţă de 20% în octombrie-decembrie 2019.

Fluxurile turistice din ianuarie și februarie 2020, lunile premergătoare izbucnirii pandemiei, s-au situat în media anilor anteriori, fără fluctuații majore. Având în vedere particularitățile cu totul excepționale ale anului turistic trecut, acestea au ajuns să reprezinte 20% din totalul anual al înnoptărilor în structuri de cazare turistică, ceea ce indică, o dată în plus, impactul devastator al pandemiei asupra sectorului turistic în celelalte zece luni ale anului trecut. Spre comparație, primele două luni ale anului 2019 au reprezentat abia 9% din totalul înnoptărilor.

Tourismnightstays
Evoluția comparativă a înnoptărilor în structuri de cazare turistică în statele membre UE în 2020 și 2019. Sursa: Eurostat.
scroll to top