Turismul intensiv din Maldive duce la scăderea drastică a populațiilor de insecte

, ,
Autor:    -  
țânțari Maldive
Insula Kunfunadhoo din arhipelagul Maldivelor se promovează intens ca prima insulă fără țânțari. Însă care este prețul plătit de mediul înconjurător pentru a atrage mai mulți turiști? Foto: Andrea Steffen

Timp de citire: 2 minute

O amprentă de carbon mai mare nu ar trebui să fie singurul lucru care cântărește în conștiința oricărui turist care zboară pentru o vacanță pe plajele de vis din Maldive. Vilele de lux, piscinele infinite și stațiunile balneare insulare din Maldive, unde resort-urile se află într-o luptă constantă, încercând să se depășească reciproc cu atracții din ce în ce mai mari pentru a atrage turiștii, au un cost teribil pentru mediul local, avertizează cercetătorii, citați de agenția germană de știri DPA.

Turismul contribuie la o pierdere masivă de insecte pe insulele oceanice, potrivit oamenilor de știință care au publicat noi cercetări privind impactul stațiunilor turistice asupra diversității naturii. În Maldive, în medie cu 66% mai puține specii de insecte au fost documentate pe insulele turistice ale arhipelagului, potrivit cercetătorilor legați de Universitatea din Bayreuth din Germania.

Insulele oceanice reprezintă doar puțin mai mult de doi la sută din masa terestră a Pământului. În același timp, însă, găzduiesc o cincime din toate speciile de animale și plante cunoscute și aproximativ jumătate din toate speciile pe cale de dispariție.

„Pe insulele folosite pentru turism, probabil că utilizarea pesticidelor este cea care determină în principal scăderea drastică a diversității insectelor. Deși pesticidele sunt utilizate în principal pentru combaterea țânțarilor, sunt afectate și alte specii.”, spune autorul principal, Sebastian Steibl, într-un comunicat al universității sale.

În Maldive, cercetătorii au făcut distincția între trei tipuri de insule situate aproape una de alta: insule nelocuite, insule locuite de populația locală și insule folosite pentru turism.

„Pe insulele utilizate pentru turism, probabil că utilizarea pesticidelor este cea care provoacă în principal scăderea drastică a diversității insectelor”, spune Streibl.

 Potrivit cercetătorilor, care și-au publicat cercetările în jurnalul Open Science al Societății Regale Britanice pe 13 octombrie, consecințele pe termen lung ale mortalității insectelor asupra ecosistemului insulelor trebuie acum clarificate prin studii ulterioare.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!