Închide

Ucraina cere majorarea tonajului navelor care exportă cereale, pentru a stimula exporturile

Avatar
oats, cereals, field

Fotografie de markusspiske pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Ministerul ucrainean al agriculturii a propus creșterea tonajului minim al navelor care transportă cereale și ulei vegetal din țară prin intermediul unui coridor de cereale, cu scopul de a stimula exporturile în ciuda opoziției Rusiei, potrivit ESM Magazine.

După o blocadă de aproape șase luni cauzată de invazia rusă, trei porturi ucrainene de la Marea Neagră au fost deblocate la sfârșitul lunii iulie, în baza unui acord între Moscova și Kiev, negociat de Națiunile Unite și Turcia.

Însă Ucraina a acuzat în repetate rânduri Rusia că a întârziat inspecțiile navelor care transportă produse agricole ucrainene, ceea ce a dus la reducerea livrărilor și la pierderi pentru comercianți.

Rusia a negat aceste acuzații.

Ministerul ucrainean al Agriculturii a afirmat într-o declarație că, din cauza încetinirii inspecțiilor în Bosfor, la 9 februarie s-a format o coadă de 108 nave.

Acesta a precizat că, pentru a “reduce timpii morți și a crește exporturile”, tonajul minim al navelor ar putea fi mărit la 25.000 de tone de la 20.000 de tone pentru cereale și la 10.000 de tone de la 6.000 de tone pentru uleiurile vegetale.

“Având în vedere numărul mediu de inspecții – 2,5 nave pe zi – ne așteptăm ca noile reguli să aibă un efect asupra creșterii transporturilor într-o lună și jumătate”, a declarat ministerul.

Acesta a adăugat că va propune introducerea noilor reguli pentru navele care nu așteaptă încă la coadă.

Exporturi din Ucraina

Ucraina a exportat aproape 17 milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase de când s-a deschis coridorul și până la sfârșitul lunii ianuarie, a declarat sindicatul ucrainean al comercianților de cereale UGA.

Acesta a precizat că în ianuarie 2023, exporturile de produse agricole “au scăzut semnificativ din cauza întârzierilor deliberate ale inspecțiilor navelor de către Rusia”.

Exporturile de cereale ale Ucrainei în sezonul 2022/23, care se desfășoară până în iunie, au scăzut cu 29,2%, la 28,2 milioane de tone, la 8 februarie, din cauza unei recolte mai mici și a dificultăților logistice cauzate de război, au arătat datele ministerului.

Un important cultivator și exportator de cereale la nivel mondial, producția Ucrainei va scădea probabil la aproximativ 51 de milioane de tone în greutate curată în 2022, de la un record de 86 de milioane de tone în 2021. Oficialii au pus această scădere pe seama ostilităților din regiunile de est, nord și sud ale țării.

scroll to top