Închide

Ucraina va celebra Crăciunul pe 25 decembrie

Avatar
christmas tree, christmas, ornament

Fotografie de neelam279 pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Principala Biserică Ortodoxă din Ucraina a anunţat miercuri că a decis să treacă la calendarul în care Crăciunul este celebrat pe 25 decembrie, o decizie care o va ajuta să se distanţeze şi mai mult de Rusia, informează Reuters.

Creştinii ucraineni, în majoritatea lor ortodocşi, au celebrat până acum Crăciunul pe 7 ianuarie, alături de alte ţări predominant ortodoxe, precum Rusia.

“Această chestiune beneficiază de un nou impuls, ca rezultat al agresiunii ruse”, au transmis reprezentanţii Bisericii Ortodoxe a Ucrainei (OCU), într-un mesaj pe Facebook, anunțând renunţarea la calendarul iulian.

“Astăzi, calendarul iulian este perceput ca fiind asociat cu cultura Bisericii Ruse”, au adăugat ei.

Potrivit TVR, principala Biserică Catolică din Ucraina, care revendică aproximativ 10% din totalul credincioşilor ucraineni, a anunţat o modificare similară în luna februarie.

Biserica Ortodoxă a Ucrainei a precizat că va folosi calendarul iulian revizuit începând de la 1 septembrie, data ce marchează începutul anului liturgic. Parohiile vor avea însă opţiunea de a celebra Crăciunul în funcţie de vechiul calendar iulian, dacă doresc să facă acest lucru.

Un sondaj guvernamental ucrainean realizat în decembrie 2022 a arătat că 59% dintre cei peste 1,5 milioane de respondenţi sprijină “mutarea” sărbătorii Crăciunului pe 25 decembrie.

Ministrul ucrainean al Culturii şi-a exprimat şi el sprijinul pentru schimbarea calendarului, considerând că o astfel de modificare este “potrivită cu exigenţele timpurilor noastre şi ale opiniei publice”.

scroll to top