Închide

Ucraina vrea să dobândească statutul de membru cu drepturi depline al UE peste doar 2 ani, potrivit premierului țării

Avatar
ukraine, eu, european parliament

Fotografie de Dusan_Cvetanovic pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Ucraina are un obiectiv ambițios de a dobândi statutul de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene peste doar doi ani – potrivit unei dclaraţii făcute de premierul Denis Şmihal la forumul Yalta European Strategy (YES), organizat de Fundația Victor Pinciuk, informează RADOR.

Premierul a remarcat că autoritățile ucrainene plănuiesc să îndeplinească cele șapte cerințe ale Comisiei Europene până la sfârșitul anului 2022, pentru a începe negocierile privind aderarea la UE.

„Am îndeplinit deja peste 65% din cerințele Acordului de Asociere, avem ambiția de a îndeplini toate condițiile până la sfârșitul acestui an. Avem ambiția de a intra în procedura de negociere și ne vom mișca foarte repede. Avem ambiția ca, în cel mult doi ani, să parcurgem această, să fim țară europeană cu drepturi depline în UE” –

a declarat Denis Şmihal.

Amintim că, în luna iunie, UE a acordat Ucrainei statutul de ţară candidată la aderare. Ucraina a primit şi o listă de condiții care trebuie îndeplinite pentru a avansa în continuare în acest proces de integrare europeană.

Printre cerinţele UE se numără în special consolidarea luptei împotriva corupției și numirea de noi şefi ai Biroului Național Anticorupție din Ucraina (NABU) și Procuraturii Specializate Anticorupție (SAP), continuarea reformelor în justiție și reformarea Curţii Constituționale, implementarea Legii anti-oligarhi și modificarea legislației privind mass-media și minoritățile naționale.

scroll to top