Banca Angliei amână decizia privind rata dobânzii după moartea Reginei Elisabeta a II-a

,
Autor:    -  
Gray calculator and black magnifying glass on brown wooden surface
Fotografie de RODNAE Productions pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Banca Angliei a amânat o decizie cheie privind ratele dobânzilor după moartea Reginei Elisabeta a II-a. Acesta a spus că „în lumina perioadei de doliu național”, decizia Comitetului de politică monetară va fi anunțată la prânz, pe 22 septembrie, informează BBC.

Decizia urmează mișcările mai multor instituții publice de a-și schimba planurile pentru săptămâna viitoare după moartea celui mai longeviv monarh al Marii Britanii.

Banca era de așteptat să majoreze ratele joi.

Economiștii au estimat că Banca Centrală a Marii Britanii va majora ratele la 2,25% – cel mai înalt nivel din decembrie 2008.

Luna trecută, Banca a majorat ratele dobânzilor cu cea mai mare marjă din ultimii 27 de ani, în încercarea de a menține sub control creșterea prețurilor. De asemenea, a prezis că economia Regatului Unit va intra în recesiune mai târziu în acest an.

Ratele mai mari ale dobânzilor pot face împrumuturile mai scumpe, ceea ce înseamnă că oamenii au mai puțini bani de cheltuit și prețurile vor înceta să crească la fel de repede. Cu toate acestea, unii se întreabă cât de eficiente pot fi creșterile ratelor din Marea Britanie atunci când inflația este cauzată de probleme globale.

Prețurile energiei au crescut brusc când a fost ridicată carantina și economia a început să revină la normal. Acestea au crescut și mai mult pe măsură ce Rusia și-a redus drastic aprovizionarea cu gaz către Europa. A crescut prețul gazului pe tot continentul, inclusiv în Marea Britanie, având un efect uriaș asupra consumatorilor.

Vorbind în fața Comitetului de Trezorerie la începutul acestei săptămâni, guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, a declarat:

„Persoana care va pune Regatul Unit în recesiune este Vladimir Putin, nu MPC [Comitetul de politică monetară]”.

El a mai spus că Banca va lua „în considerare” anunțul planului energetic al primului ministru, Liz Truss, la următoarea decizie privind ratele dobânzilor.

În timpul campaniei sale, Liz Truss a acuzat Banca Angliei că reacționează lent în ceea ce privește creșterea prețurilor și protejarea gospodăriilor vulnerabile.

Însă noul cancelar, Kwasi Kwarteng, și-a reiterat

„sprijinul deplin pentru Banca independentă a Angliei și misiunea sa de a controla inflația, care este esențială pentru abordarea provocărilor legate de costul vieții”.

El a mai spus că el și domnul Bailey se vor întâlni de acum încolo de două ori pe săptămână pentru a discuta despre creșterea costului vieții.

Prețurile cresc la cel mai rapid ritm din ultimii 40 de ani, inflația fiind de 10,1%.

Joi, premierul a anunțat că guvernul va limita creșterea facturilor la energie pentru toate gospodăriile timp de doi ani, în încercarea de a preveni dificultățile pe scară largă.

O factură tipică de energie casnică va fi plafonată la 2.500 de lire sterline anual până în 2024.

Analiștii spun că uriașa schemă de sprijin ar putea costa până la 150 de miliarde de lire sterline, dar, anunțând pachetul, doamna Truss a spus că

„vremurile extraordinare necesită măsuri extraordinare”.

Mai multe detalii sunt așteptate până la sfârșitul lunii, deoarece cancelarul este așteptat să stabilească costurile într-un „eveniment fiscal”, unde va sublinia nivelul de împrumut necesar și orice măsuri fiscale noi pe care le consideră necesare pentru finanțarea pachetului de sprijin. .


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!