Închide

UE acordă Republicii Moldova 50 de milioane de euro

Avatar
European Union flag flying in front of bright blue sky

Fotografie de Alexey Larionov pe Unsplash

Timp de citire: < 1 minut

Uniunea Europeană a acordat miercuri Republicii Moldova un grant de 10 milioane de euro, iar alte 40 de milioane de euro vor fi oferite Chişinăului la începutul lunii mai sub formă de împrumut, informează MOLDPRES, care citează un comunicat al Comisiei Europene.

Banii fac parte din asistenţa macrofinanciară acordată Chişinăului, în valoare totală de 150 milioane de euro.

În comunicatul Comisiei Europene se precizează că banii sunt acordaţi după ce “Republica Moldova a îndeplinit condiţiile convenite cu UE pentru eliberarea acestei plăţi”.

“Republica Moldova a consolidat guvernanţa sectorului public, cu acţiuni întreprinse pentru îmbunătăţirea managementului proiectelor de investiţii publice. Guvernul a făcut progrese în ceea ce priveşte guvernarea sectorului financiar, prin adoptarea unei noi strategii de management al finanţelor publice. Autorităţile moldovene au făcut progrese şi în ceea ce priveşte întărirea statului de drept. Parlamentul a adoptat şi un nou program de recuperare a bunurilor infracţionale”, a subliniat sursa citată.

Comisia Europeană susţine că sprijinul va ajuta Republica Moldova să abordeze nevoile sale urgente de finanţare şi să sprijine stabilitatea macroeconomică generală, permiţând în acelaşi timp reforme ample şi ambiţioase.

Prima tranşă de 50 de milioane de euro din asistenţa macrofinanciară acordată de UE Republicii Moldova a fost debursată în august 2022.

scroll to top