Închide

UE cere Rusiei să revină asupra deciziei de a se retrage din acordul care vizează exportul de cereale din Ucraina

Avatar
blue and white cargo ship on sea during daytime

Fotografie de Athanasios Papazacharias pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Uniunea Europeană a cerut duminică Rusiei să revină asupra deciziei sale de a se retrage dintr-un acord privind cerealele negociat sub egida ONU, o mișcare care a subminat eforturile de atenuare a unei crize alimentare globale și pe care Ucraina a declarat că Moscova a planificat-o cu mult timp înainte, relatează Reuters, potrivit G4Media.

Moscova și-a suspendat sâmbătă participarea la acordul de la Marea Neagră, reducând efectiv livrările din Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, ca răspuns la ceea ce a numit un atac major cu drone ucrainene în cursul zilei asupra flotei sale în apropierea portului Sevastopol din Crimeea anexată de Rusia.

„Decizia Rusiei de a suspenda participarea la acordul privind Marea Neagră pune în pericol principala rută de export a cerealelor și îngrășămintelor atât de necesare pentru a face față crizei alimentare mondiale provocate de războiul său împotriva Ucrainei”,

a declarat pe Twitter șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

„UE îndeamnă Rusia să (revină) asupra deciziei sale”.

Sâmbătă, președintele SUA, Joe Biden, a calificat această măsură drept

„pur scandaloasă”,

afirmând că va spori foametea, în timp ce secretarul de stat Antony Blinken a acuzat Moscova că armează alimentele. Duminică, ambasadorul Rusiei la Washington, a ripostat, spunând că răspunsul SUA a fost „scandalos” și că a făcut afirmații false despre mișcarea Moscovei.

Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina a atacat Flota Mării Negre de lângă Sevastopol cu 16 drone la începutul zilei de sâmbătă și că „specialiști” din marina britanică au ajutat la coordonarea a ceea ce a numit un atac terorist.

Rusia a declarat că a respins atacul, dar că navele vizate erau implicate în asigurarea coridorului de cereale din porturile ucrainene din Marea Neagră.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că Moscova a folosit exploziile la 220 de kilometri de coridorul de cereale ca un „pretext fals” pentru o acțiune intenționată de mult timp.

scroll to top