Închide

Rusia se retrage din acordul care vizează exportul de cereale din Ucraina. Care este motivul?

Avatar
container ship, container transport, seagoing vessel

Fotografie de dendoktoor pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Moscova și-a suspendat participarea la Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, un acord negociat la începutul acestui an care a redeschis porturile ucrainene pentru exportul de produse agricole, potrivit CNBC.

Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că va opri participarea, invocând represalii pentru “actul de terorism” al Kievului împotriva navelor de război rusești. Ministerul rus al Afacerilor Externe a declarat că forțele armate ucrainene au lansat “atacuri masive aeriene și maritime cu ajutorul unor vehicule aeriene fără pilot la bord împotriva navelor și infrastructurii Flotei rusești din Marea Neagră de la baza navală din Sevastopol”.

De asemenea, Rusia a declarat că operatorii britanici au ajutat armata ucraineană să efectueze atacul dinainte de răsărit, adăugând că cel puțin 15 drone au fost implicate.

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat că Rusia folosește atacul ca un “pretext fals” pentru a bloca “coridorul de cereale care asigură securitatea alimentară pentru milioane de oameni”.

“Am avertizat cu privire la planurile Rusiei de a ruina Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră”, a scris Kuleba într-un tweet. “Fac apel la toate statele să ceară Rusiei să înceteze jocurile foamei și să se angajeze din nou față de obligațiile sale.”

Înainte de război, Ucraina și Rusia reprezentau aproape un sfert din exporturile globale de cereale, până când aceste transporturi au fost oprite timp de aproape șase luni.

Ucraina este, de obicei, principalul producător și exportator mondial de făină, ulei și semințe de floarea-soarelui, potrivit Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite. Ucraina este, de asemenea, al șaptelea mare producător de grâu din lume.

Inițiativa pentru grânele din Marea Neagră, un acord susținut de Națiunile Unite și negociat în iulie, a ușurat blocada navală a Rusiei și a dus la redeschiderea a trei porturi ucrainene cheie. Prima navă a părăsit portul ucrainean Odesa la 1 august, transportând peste 26.000 de tone de porumb. De atunci, aproape 400 de nave care au transportat în total 9 milioane de tone metrice au părăsit porturile ucrainene.

Dintre cele 40 de țări care primesc produse alimentare ucrainene în cadrul inițiativei, Spania a acceptat majoritatea produselor agricole, totalizând 1,8 milioane de tone metrice.

Reprezentanți ai Ucrainei, Rusiei, ONU și Turciei au purtat negocieri pentru crearea coridorului maritim la Istanbul la începutul acestui an și au semnat acordul istoric în iulie. Acordul, care urmează să expire luna viitoare, a contribuit la soluționarea crizei alimentare tot mai mari declanșate, în parte, de războiul Rusiei împotriva fostului său vecin sovietic.

ONU a precizat într-o declarație că este în contact cu autoritățile ruse în această privință.

“Este vital ca toate părțile să se abțină de la orice acțiune care ar putea pune în pericol Inițiativa pentru cereale din Marea Neagră, care este un efort umanitar critic care are în mod clar un impact pozitiv asupra accesului la hrană pentru milioane de oameni din întreaga lume”, a scris Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, într-o declarație.

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că a transmis instrucțiuni relevante către Centrul Comun de Coordonare din Istanbul, care supraveghează exportul de produse agricole din Ucraina.

scroll to top