UE cere sprijinul instanței supreme în lupta fiscală de 14 miliarde de dolari împotriva Apple
Marți, autoritățile de reglementare a concurenței din UE au făcut apel la cea mai înaltă instanță a blocului comunitar pentru a anula o instanță inferioară și a obliga Apple să plătească o sumă record de 13 miliarde de euro (14,3 miliarde de dolari) reprezentând impozite restante din Irlanda, potrivit Reuters.
Cazul, care are implicații de anvergură pentru facturile fiscale ale companiilor, este cel mai mediatizat din campania șefei antitrust a UE, Margrethe Vestager, împotriva înțelegerilor avantajoase dintre multinaționale și statele Uniunii Europene.
“Rezultatul său va determina dacă statele membre pot continua să acorde multinaționalelor scutiri fiscale substanțiale în schimbul locurilor de muncă și al investițiilor”, a declarat avocatul Comisiei, Paul-John Loewenthal, în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).
Într-o decizie din 2016, Comisia Europeană a afirmat că două hotărâri fiscale irlandeze au redus în mod artificial, timp de peste două decenii, sarcina fiscală a Apple, care a fost de doar 0,005% în 2014.
În 2020, Tribunalul a declarat că autoritățile de reglementare nu au îndeplinit standardul juridic pentru a demonstra că Apple a beneficiat de un avantaj neloial.
Dar Loewenthal a declarat judecătorilor de la Curtea de Justiție că hotărârea a fost “eronată din punct de vedere juridic” și ar trebui să fie anulată.
Apple a respins argumentele Comisiei, spunând că și-a plătit partea sa echitabilă de taxe în țara corespunzătoare.
“Profiturile despre care vorbim – profiturile despre care Comisia a spus că ar trebui să fie atribuite acestor sucursale din Irlanda – aceste profituri au fost de fapt supuse regimului fiscal din SUA”, a declarat Daniel Beard în fața Curții. “Apple a constituit rezerve pentru plata acelor impozite americane și plătește aproximativ 20 de miliarde de euro în SUA pentru aceleași profituri despre care Comisia spune că ar fi trebuit să fie impozitate de Irlanda”, a spus el. “Apple a plătit impozitele care erau datorate în conformitate cu codul fiscal irlandez”.
Autoritatea de aplicare a normelor de concurență din UE a suferit pierderi în instanță în ultimele luni în urma contestațiilor depuse de producătorul auto Stellantis, Amazon și Starbucks, deși a obținut o victorie juridică atunci când CJUE i-a luat partea în septembrie într-un caz de scutire de taxe în Belgia împotriva unui grup de multinaționale.
Cu toate acestea, Vestager a forțat Irlanda, Olanda și Luxemburg să renunțe la structurile fiscale controversate și a contribuit la mișcarea globală pentru rate mai echitabile de impozit pe profit.
Avocatul general al CJUE, Giovanni Pitruzzella, va prezenta un aviz neobligatoriu pe 9 noiembrie, urmat de hotărârea Curții.