UE este pregătită să exporte toate cerealele Ucrainei după închiderea rutei din Marea Neagră
Inițiativa UE privind “culoarele de solidaritate” pentru exportul de cereale ucrainene pe rute europene ar putea înlocui ruta Mării Negre după retragerea unilaterală a Rusiei din acordul încheiat sub egida ONU, a declarat șeful responsabil pentru agricultură al blocului comunitar, potrivit Euractiv.
Săptămâna trecută, Rusia și-a suspendat participarea la Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, un acord susținut de ONU care a facilitat trecerea în siguranță a 32 de milioane de tone de cereale ucrainene prin Marea Neagră în cursul anului trecut.
Situația rezultată a fost discutată marți (25 iulie) de miniștrii agriculturii din UE-27 în cadrul reuniunii lor lunare de la Bruxelles.
Pentru președintele Consiliului Agriculturii al UE, ministrul spaniol al agriculturii, Luis Planas, refuzul Rusiei de a prelungi acordul privind cerealele din Marea Neagră “complică, fără îndoială, situația pe piețe, în special pentru cei care depind enorm de exporturile ucrainene, cum ar fi Africa, Asia și America Latină”.
Cu toate acestea, potrivit comisarului european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, soluția este reprezentată de culoarele de solidaritate – o inițiativă lansată de executivul UE în mai 2022, care a stabilit rute logistice alternative pentru exporturile ucrainene folosind toate modurile de transport relevante.
“Suntem pregătiți să exportăm prin liniile de solidaritate aproape tot ceea ce Ucraina trebuie să exporte”, a declarat comisarul.
De la lansarea sa și până la sfârșitul lunii mai 2023, 37,4 milioane de tone de cereale, semințe oleaginoase și alte produse alimentare au fost exportate din Ucraina prin liniile de solidaritate, reprezentând 55% din totalul exporturilor de produse alimentare.
De asemenea, culoarele de solidaritate au permis Ucrainei să exporte 37,6 milioane de tone de bunuri neagricole și să primească ajutor umanitar, potrivit cifrelor furnizate de Consiliul UE.
Pentru Wojciechowski, necesarul de exporturi de cereale al Ucrainei ar trebui să fie de aproximativ 4 milioane de tone pe lună.
“Și am atins această cantitate în trecut”, a spus el, adăugând că în noiembrie 2022 aproape 4 milioane de tone de cereale și semințe oleaginoase ucrainene au fost exportate prin intermediul benzilor de solidaritate, îndeplinind 60% din volumul de export al Ucrainei la acel moment.
De asemenea, comisarul le-a spus miniștrilor UE că blocul are capacitatea logistică de a ajuta Ucraina să înlocuiască ruta din Marea Neagră.
“Există o singură opțiune: utilizarea culoarelor de solidaritate”, a spus el.
Fondurile UE vor acoperi costurile de tranzit
Importurile crescute de cereale și semințe oleaginoase provenind din Ucraina vecină prin intermediul culoarelor de solidaritate au stârnit îngrijorarea agricultorilor europeni, care au avertizat că cantități mari de cereale rămân blocate în regiunile de frontieră, unde îi elimină de pe piață pe producătorii locali.
Comisia a prezentat deja două pachete de sprijin controversate pentru a-i compensa pe fermierii din statele membre ale UE care se învecinează cu Ucraina – inclusiv Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia – pentru a contribui la atenuarea blocajelor logistice cauzate de succesul acestei inițiative.
“Trebuie neapărat să îmbunătățim și să consolidăm culoarele de solidaritate, bineînțeles, fără a perturba piețele țărilor de pe linia frontului care se învecinează cu Ucraina și, de asemenea, Moldova, care are o poziție foarte sensibilă”, a declarat Planas într-o conferință de presă marți.
În marja reuniunii Consiliului, comisarul Wojciechowski s-a întâlnit cu miniștrii din cele cinci state membre de pe linia frontului, care au ridicat problema costurilor suplimentare de tranzit care fac ca mărfurile exportate prin culoarele de solidaritate să fie neatractive pe piața mondială.
“Ar fi mai ieftin să cumperi cereale din Rusia decât să plătești pentru cereale din Ucraina transportate prin Polonia sau prin porturile baltice”, a explicat șeful UE pentru agricultură, deoarece costurile operaționale ale culoarelor de solidaritate sunt mai mari decât cele ale Rusiei – având în vedere, de asemenea, că nu există costuri suplimentare pentru produsele agricole din Rusia, deoarece alimentele sunt excluse de pe lista de sancțiuni.
Din acest motiv, Wojciechowski se gândește la o formă de sprijin public pentru a acoperi costurile suplimentare pentru tranzitul acestor mărfuri și va prezenta o propunere colegilor săi comisari cu privire la modul în care fondurile UE pot acoperi aceste costuri.
Cu toate acestea, în prezent, nu este nimic pe masă. “Aceasta este doar poziția mea deocamdată”, a declarat el reporterilor, adăugând că, deși este o problemă urgentă, nu există termene limită pentru prezentarea unei astfel de propuneri.
Potrivit unei surse UE, acoperirea financiară a acestei propuneri ar putea proveni din bugetul serviciului de transport al Comisiei.