Închide

UE pregătește al 9-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Ce sectoare vizează Bruxelles-ul?

Avatar
Black drone on flight at the plains

Fotografie de Flo Maderebner pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Factorii de decizie din Uniunea Europeană analizează prevederile viitorului pachet de sancțiuni care vor fi impuse Rusiei de către blocul comunitar, pachet care ar trebui să fie supus aprobării liderilor UE săptămâna viitoare, potrivit unor surse familiarizate cu discuțiile, citate de Bloomberg.

În noul pachet vor fi luate în considerare restricții asupra unor noi tehnologii și componente utilizate de Moscova în scopuri militare, dar și măsuri care vor viza în continuare serviciile, investițiile și sectoarele mass-media și financiare ale Moscovei, susțin sursele citate. Principalul sector vizat de noul pachet va fi acela al construcției dronelor militare, utilizate de Moscova frecvent, în ultimele săptămâni, pentru atacarea infrastructurii civile și energetice a Ucrainei.

Noul pachet – al nouălea impus de UE de când Rusia a invadat Ucraina în februarie – va lărgi lista persoanelor și entităților sancționate pentru legături cu operațiunile militare derulate de Rusia în Ucraina, urmând să fie adăugate aproximativ 180 de nume noi pe această listă.

Polonia și Țările Baltice au insistat în cadrul discuțiilor cu celelalte state membre UE să fie consolidată suita de măsuri ca parte a cererilor lor de a susține plafonarea prețului petrolului rusesc. Plafonul și interdicția UE privind importurile maritime de țiței rusesc în blocul comunitar au intrat în vigoare chiar astăzi, 5 decembrie.

Noul pachet de sancțiuni este de așteptat să fie propus și discutat în mod oficial săptămâna aceasta, iar obiectivul este aprobarea măsurilor înainte ca liderii UE să se întâlnească la Bruxelles, săptămâna viitoare, au mai precizat sursele Bloomberg.

Sancțiunile UE necesită sprijinul unanim al tuturor statelor membre pentru a fi adoptate, iar lista cu măsuri ar putea să sufere mai multe modificări până la momentul în care va fi aprobată de toate statele.

Moscova a folosit drone pentru a ataca infrastructura energetică și civilă a Ucrainei în ultimele săptămâni, inclusiv cu aparate de zbor fără pilot provenite din Iran. Mai multe rapoarte au evidențiat utilizarea componentelor americane și europene atât în dronele rusești, cât și în cele iraniene. La rândul lor, atât Kremlinul, cât și Teheranul au negat că dronele iraniene sunt sau au fost folosite în Ucraina.

scroll to top