Închide

UE pune capăt măsurilor de criză pe piața energiei electrice

Avatar
light bulb, lights, bokeh

Fotografie de jplenio pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Comisia Europeană a declarat luni (5 iunie) că a decis să nu prelungească măsurile de urgență introduse anul trecut pentru a proteja consumatorii de creșterea prețurilor la energie, adăugând că aceste măsuri au contribuit la calmarea piețelor europene de energie electrică, potrivit Euractiv.

La sfârșitul anului 2022, Uniunea Europeană se afla în mijlocul unei crize energetice acute, alimentată de creșterea prețurilor la gaze, cauzată de invazia Rusiei în Ucraina.

Ca reacție, țările UE au început să aloce sute de miliarde de euro în reduceri de taxe, ajutoare și subvenții pentru a face față crizei. De asemenea, au implementat limite la prețurile cu amănuntul ale energiei electrice pentru a atenua presiunea asupra gospodăriilor și au introdus taxe extraordinare pentru unii producători de energie electrică.

Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a declarat că “aceste măsuri au contribuit la calmarea piețelor energetice”, adăugând că, între timp, perspectivele pieței “s-au îmbunătățit considerabil”.

“Comisia confirmă că nu va propune o prelungire a acestor măsuri de criză”, a precizat executivul UE într-un comunicat.

Printre măsurile adoptate la nivelul UE s-a numărat un plafon controversat pentru veniturile realizate de centralele electrice care funcționează pe bază de energie regenerabilă, energie nucleară sau lignit, care au obținut profituri neașteptate de pe urma creșterii prețurilor la electricitate, fără a fi afectate de prețurile foarte mari ale gazelor la momentul respectiv.

Statele membre ale UE au convenit asupra plafonării veniturilor în luna septembrie a anului trecut, alături de o serie de alte măsuri de urgență pentru a face față crizei energetice, inclusiv un obiectiv obligatoriu de reducere a consumului de energie electrică cu 5% la orele de vârf și norme de stabilire a prețurilor cu amănuntul.

Miniștrii UE au convenit vineri (30 septembrie) asupra unor noi măsuri de urgență pentru a face față crizei energetice, inclusiv asupra unui obiectiv obligatoriu de reducere a consumului de energie electrică cu 5% în orele de vârf și asupra a două noi taxe care să contribuie la protejarea consumatorilor și care să genereze venituri.

În ceea ce privește gazele naturale, țările Uniunii Europene au convenit, la sfârșitul lunii martie, să prelungească pentru următoarele 12 luni, până în martie 2024, un obiectiv voluntar de reducere a cererii de gaze cu 15%.

Comisia a adăugat că prețurile la electricitate au scăzut în prezent la mai puțin de 80 EUR/MWh, iar prețurile la gaze nu numai că au scăzut, dar s-au și stabilizat, în măsura în care vârfurile de preț la electricitate observate de-a lungul anului 2022 sunt considerate “mai puțin probabile să apară în iarna următoare”.

“Țările UE au raportat că au respectat, în linii mari, obiectivul obligatoriu de reducere a consumului de energie electrică cu 5% la orele de vârf – un pas important pentru atenuarea presiunii asupra prețurilor.”

Executivul UE a precizat că unele aspecte ale măsurilor de urgență au fost incluse în propunerile sale de ajustări structurale pe termen mai lung ale normelor privind piața UE a energiei electrice.

Propunerile respective vizează încercarea de a spori utilizarea contractelor de energie electrică cu preț fix, de a proteja consumatorii de vârfurile de preț și de a accelera trecerea la energia regenerabilă.

scroll to top