Închide

UE și SUA au îngropat securea războiului în disputa suprataxelor vamale în scandalul Airbus/Boeing

Avatar
Us Eu

Sursa foto: Parlamentul European.

Timp de citire: 2 minute

Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii au convenit să suspende supra-tarifarea impusă reciproc, punând capăt unei dispute care durează de 16 ani cu privire la subvențiile acordate de cele două părți pentru industria aeronautică, potrivit anunțului făcut vineri de către președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de Bloomberg și Reuters.

Von der Leyen a declarat că a discutat telefonic cu președintele american Joe Biden, iar amândoi au convenit asupra unei suspendări de patru luni, angajându-se să se concentreze asupra soluționării litigiului.

“Aceasta este o veste excelentă pentru întreprinderile și industriile aeronautice de pe ambele maluri ale Atlanticului și un semnal foarte pozitiv pentru cooperarea noastră economică în anii următori”, a spus ea.

De aproximativ 16 ani, Organizaţia Mondială a Comerţului este arbitrul unei dispute între Boeing şi Airbus, cu privire la subvenţiile acordate de SUA şi Uniunea Europeană pentru industria lor aeronautică.

În două decizii ale sale OMC a hotărât că împrumuturile acordate de guvernele europene constructorului aeronautic Airbus au fost subvenţionate în mod incorect printr-un nivel redus al dobânzilor, iar separat OMC a decis că Boeing a beneficiat de un sprijin incorect din partea autorităţilor americane de pe urma reducerilor de taxe, transmite Bloomberg.

Autorizările OMC au permis Statelor Unite taxe vamale suplimentare în valoare de 7,5 miliarde de dolari pentru importurile provenind din UE, iar Uniunii Europene taxe vamale de 4 miliarde de dolari la importurile SUA.

Acordul de vineri dintre Bruxelles și Washington vine la doar o zi după suspendarea tarifară de patru luni convenită joi de Statele Unite și Marea Britanie.

Vice-președintele Comisiei Europene și Comisarul UE pentru Comerț, Valdis Dombrovskis, a salutat noul acord ca fiind un pas semnificativ înainte.

”Acesta marchează o resetare a relației noastre cu cel mai mare și mai important partener economic. Eliminarea acestor tarife este un câștig pentru ambele părți, într-un moment în care pandemia ne dăunează tuturor”, a spus el.

scroll to top