Închide

UK: Comerțul își revine peste nivelurile pre-pandemice și așteaptă noi recorduri de vânzări

Avatar
shirts, exhibition, shop

Fotografie de jarmoluk pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Consumatorii britanici au continuat să își sporească cheltuielile și în luna august, ducând vânzările cu amănuntul cu mult peste nivelurile dinaintea izbucnirii pandemiei și surprinzându-i chiar și pe analiștii cei mai optimiști, notează Reuters.

Volumul vânzărilor cu amănuntul a crescut cu 0,8% în august față de luna anterioară, iar comparativ cu acum un an creșterea este de 2,8%. Vânzările cu amănuntul din Marea Britanie depășiseră deja nivelurile pre-COVID în iulie și acum sunt cu 4% mai mari decât înainte de criză.

Totuși, aceste cifre nu reprezintă un mare motiv de bucurie pentru toți, ci maschează un clivaj enorm între comercianții online și cei care operează magazine fizice. Vânzările online și prin poștă au crescut cu un spectaculos 34,4% față de august 2019, în timp ce mulți comercianți cu amănuntul tradiționali, în afară de cei din sectorul alimentar, au suferit scăderi dramatice ale vânzărilor.

”Magazinele de îmbrăcăminte au continuat să se chinuie, vânzările sunt încă mult sub nivelul din februarie. În general, trecerea consumatorilor spre vânzări online înseamnă o presiune suplimentară pe retailul stradal, tradițional”, spune Jonathan Athow, de la Biroul Național de Statistică (ONS – Office for National Statistics).

Criza comerțului tradițional are un efect fatal pentru mulți proprietari de magazine, mulți decizând să închidă zeci de unități. De asemenea, pe lanțul comercial, unele rețele de magazine încearcă din răsputeri să poarte negocieri cu chiriașii, în așa fel încât să schimbe formulele de calcul ale chiriilor și să le lege de cifrele de vânzări.

În privința vânzările de produse de îmbrăcăminte, acestea au crescut cu 13,5% în august față de luna iulie, însă sunt în continuare cu 15,5% mai mici față de anul trecut.

Vânzările de produse alimentare au crescut cu doar 0,4% în august, după o creștere puternică din lunile precedente, când britanicii au mâncat mai mult acasă. În august s-a derulat o campanie guvernamentală menită să-i încurajeze pe britanici să ia masa în restaurante, numită ”Mănâncă în oraș pentru a te ajuta” (”Eat Out to Help Out”), despre care datele sugerează că au afectat cererea de produse alimentare în comerțul cu amănuntul.

Banca Angliei a anunțat joi că economia Marii Britanii este pe cale să-și revină mai repede decât arătaseră prognozele din august, dar, chiar și așa, producția în perioada iulie-septembrie este de așteptat să fie cu 7% mai mică decât în ​​ultimul trimestru al anului trecut, ultimul trimestru înainte de criza pandemică.

Marea Britanie a suferit cel mai mare impact economic dintre toate țările G7 între aprilie și iunie, când producția a scăzut cu mai mult de 20%.

Totodată, Banca Angliei a identificat creșterea cererii din partea consumatorilor finali ca fiind unul dintre aspectele cele mai îmbucurătoare, însă acest indicator rămâne vulnerabil în cazul unei noi creșteri a numărului de infectări sau la o creștere a ratei șomajului, în condițiile în care programele guvernamentale temporare de sprijin pentru locurile de muncă va lua sfârșit luna viitoare.

scroll to top