Un alt conflict mocnește în vecini. Mii de sârbi kosovari își dau demisia din posturile publice
Sârbii minoritari din nordul Kosovo au declarat sâmbătă că renunţă la posturile din instituţiile de stat, inclusiv din guvern, poliţie şi tribunale, pentru a protesta faţă de ordinului dat de Pristina de a începe să folosească plăcuţe de înmatriculare ale vehiculelor din Kosovo, transmite Reuters.
Conflictul de lungă durată legat de plăcuţele de înmatriculare a alimentat tensiunile dintre Serbia şi fosta sa provincie Kosovo, care şi-a câştigat independenţa în 2008 şi găzduieşte o mică minoritate etnică sârbă în nord, susţinută de Belgrad.
În urma unei întâlniri a reprezentanţilor politici sârbi din nordul Kosovo, ministrul Comunităţilor şi Repatrierilor Goran Rakic a declarat că demisionează din funcţia sa din guvernul de la Pristina.
El le-a spus reporterilor că colegii reprezentanţi ai minorităţii sârbe din nord, formată din 50.000 de oameni, şi-au părăsit, de asemenea, slujbele din administraţiile municipale, tribunale, poliţie, precum şi Parlamentul şi Guvernul din Pristina.
Rakic a spus că nu vor lua în considerare să se întoarcă decât dacă Pristina nu elimină ordinul de a schimba vechile numere de înmatriculare ale maşinilor, care datează din anii 1990, când Kosovo făcea parte din Serbia, cu plăcuţele statului Kosovo.
Ei au cerut, de asemenea, formarea unei uniuni a municipalităţilor sârbe, care să ofere districtelor cu majoritate sârbă o mai mare autonomie, a spus el.
Prim-ministrul Albin Kurti i-a îndemnat pe sârbi ”să nu boicoteze sau să abandoneze instituţiile din Kosovo”.
“Ei ne servesc pe toţi, pe fiecare dintre voi. Nu cădeţi pradă manipulărilor politice şi jocurilor geopolitice”, a adăugat Kurti într-o postare pe Facebook.
Un oficial al Ministerului de Interne, care a vorbit sub condiţia anonimatului, a declarat pentru Reuters că unele unităţi de poliţie prelungesc turele cu până la 12 ore, de la cele opt ore normale, pentru a compensa absenţa ofiţerilor sârbi.
Blerim Vela, şeful de cabinet al preşedintelui kosovar Vjosa Osmani, a postat pe Twitter că Belgradul ”îi constrânge şi îi incită pe sârbii kosovari să-şi abandoneze locurile de muncă în instituţiile din Kosovo”.
🚨 Be aware that info on 🇽🇰 Special Police units deployment in the north are not true. Regular police units are operating there.
For official info, follow #Kosovo Police announcements.#Serbia is using blanket disinfo to sow instability & provoke (re)actions in north of Kosovo.
— Blerim Vela (@Blerim_Vela) November 5, 2022
În Serbia, premierul Ana Brnabic a declarat că guvernul său ”sprijină poporul nostru curajos şi mândru din Kosovo”.
Guvernul kosovar a declarat că va începe să emită amenzi luna aceasta şoferilor sârbi care folosesc plăcuţe vechi de dinainte de independenţă şi că va confisca vehiculele cărora nu le-au fost schimbate numerele de înmatriculare până pe 21 aprilie 2023.
Principalii susţinători ai Kosovo, Statele Unite şi Uniunea Europeană, l-au îndemnat pe Kurti să amâne pentru încă 10 luni punerea în aplicare a hotărârii privind plăcuţele auto, dar el a refuzat.