Închide

Un an agricol excelent nu este întotdeauna o veste bună: preaplinul uleiului de măsline din Albania

Avatar
olive, green olives, branch

Fotografie de k-e-k-u-l-é pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Anul 2022 a fost un an agricol excelent pentru cultivatorii de măsline din Albania, cantitatea de ulei produsă a crescut semnificativ, însă oferta depășește acum cu mult cererea, iar fermierii și producătorii de ulei se găsesc într-o situație dificilă. Banii de la UE ar putea să le dea o mână de ajutor, scrie publicația Euractiv.com.

La sfârșitul anului 2021, Albania înregistra aproximativ 10,7 milioane de măslini, în creștere cu 30% față de anul 2011, în urmă cu 10 ani, potrivit datelor biroului de statistică de la Tirana, INSTAT. Noile plantații au cauzat însă o supraproducție în 2022, când producția de ulei de măsline, de 26.000 de tone, a fost cu 40% mai mare decât în ​​2021.

”Supraproducția vine din două motive. În primul rând, este vorba despre creșterea continuă a suprafeței cultivate. Apoi, în al doilea rând, ultimul sezon agricol a fost caracterizat de un randament ridicat sau, după cum se spune în popor, a fost un an cu adevărat bun”, a spus expertul în ulei de măsline Drini Imami.

Ministrul adjunct al Agriculturii în guvernul de la Tirana, Dhimo Kote, a adăugat că noile tehnici de cultivare, vremea bună, subvențiile guvernamentale și, în plus, faptul că fermierii și-au dat seama de valoarea produsului muncii lor au contribuit, la rândul lor, la situația concretă de acum.

Totuși, lipsa clienților care să le cumpere stocurile de ulei de măsline face ca unele plantații să ajungă abandonate.

Un producător de ulei de măsline a declarat că, în prezent, are stocuri de aproximativ 160 de tone, iar piața este suprasaturată, în condițiile în care vânzările în supermarketuri rămân scăzute. În plus, mai spune el, există o marjă de profit minimă între realizarea produsului finit și vânzarea acestuia în supermarket la un preț pe care oamenii să și-l poată permite.

Experții spun că o cantitate mare de ulei de măsline se vinde, informal, în sticle de plastic, chiar până la 95% din producția totală.

Cheia succesului: exportul. Soluția: fondurile UE

Pentru a rezolva situația, exporturile de ulei de măsline trebuie stimulate și crescute, ceea ce nici nu ar fi chiar foarte dificil, dat fiind nivelul extrem de scăzut de la ora actuală.

Lucrurile au stat și altfel: între 1962-1967, în timpul guvernării comuniste a dictatorului de tristă amintire Enver Hoxha, Albania se număra printre cei mai mari 15 producători și exportatori de ulei de măsline din lume, conform datelor Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO).

Recent, Guvernul a întocmit un plan de consultări cu fermierii cu privire la promovarea asocierii lor în cooperative de producție a uleiului de măsline și pentru crearea de mărci certificate de ulei de măsline pentru fiecare regiune a țării. Banii pentru finanțarea acestui proiect vor proveni din programul IPARD, finanțat de Uniunea Europeană, și va fi implementat, în prima fază, în trei municipalități albaneze.

”A sosit timpul ca fermierii să se asocieze, pentru a produce și a vinde în comun, pentru că este singura soluție ca să se poată crea o marcă de ulei de măsline care să ajungă la export. Regionalizarea, crearea mărcii pe regiuni și unitatea între fermieri sunt cheile creșterii exporturilor de ulei de măsline”, a mai spus Dhimo Kote.

Albania este un beneficiar al programului IPARD III al Uniunii Europene, care alocă aproximativ 112 milioane de euro dedicați sectorului agricol al țării.

Programul acoperă perioada 2021-2027 și urmărește să sprijine sistemele sustenabile de producție agro-alimentară prin creșterea competitivității sectorului agro-alimentar și alinierea acestuia la acquis-ul UE. În plus, își propune să îmbunătățească eficiența și sustenabilitatea producției din fermele albaneze, pentru a satisface cererea de produse alimentare sigure, nutritive și sustenabile, precum și asigurarea bunăstării animalelor.

Premierul albanez Edi Rama a declarat că banii vor deschide noi oportunități pentru cei care doresc să lucreze și să dezvolte sectorul agricol din Albania.

”Această finanțare masivă a Uniunii Europene deschide un drum tot mai primitor pentru toți cei care doresc să-și dezvolte afacerile. Asistăm la o adevărat revoluție în viața rurală a țării noastre, un pas înainte care a tot fost amânat, mulți ani la rând”, a spus Rama.

scroll to top