Închide

Un călduros “bine ați venit” | Criza energetică încurajează migrația spre sudul Europei. Iar țările gazdă nu spun nu

Avatar
woman in grey t-shirt standing on top of hill overlooking city and sea

Fotografie de Marcin Jozwiak pe Unsplash

Timp de citire: 3 minute
În fiecare dimineaţă, dezvoltatorul de software Victor Varlamov intră la muncă de pe o insulă însorită din Spania, după ce perspectiva unor facturi mari la încălzire şi iarna agravată de războiul din Ucraina l-au determinat să îşi părăsească ţara adoptivă Polonia, transmite Agerpres, citând Reuters.

Victor Varlamov, în vârstă de 50 de ani, împreună cu soţia şi fiica s-au mutat în urmă cu două luni de pe coasta poloneză a Mării Baltice până pe insula Gran Canaria, una dintre cele opt insule care formează arhipelagul Insulelor Canare spaniole, şi intenţionează să rămână aici în lunile următoare.

“Criza economică şi mai ales situaţia războiului m-au adus aici”, spune Victor Varlamov, care este cetăţean rus.

Victor Varlamov nu este singurul care caută o ţară cu o climă mai caldă şi cu un trai mai ieftin, în timp ce în paralel organizaţiile de promovare a turismului din sudul Europei au profitat de criza costului vieţii pentru a promova avantajele petrecerii iernii peste hotare pentru cei din ţările nordice.

Rusul plecat din frigul Gdansk-ului polonez

Înainte de a pleca din oraşul polonez Gdansk, unde trăia din 2016, Victor Varlamov a calculat că ar economisi lunar 250 de euro pe chirie şi ar plăti 140 de euro pentru toate utilităţile şi internet, în loc să plătească 200 de euro numai la electricitate în Polonia.

Acum, cu banii economisiţi, Victor Varlamov spune că ia masa în oraş şi în plus se bucură de plimbările pe plajă în pauza de masă.

“Realitatea este peste aşteptările mele”, spune Varlamov.

În luna septembrie a acestui an, Guvernul regional din Insulele Canare, unde temperatura medie în timpul iernii este de 20 de grade Celsius, a lansat o campanie media pentru a-i atrage pe cei care lucrează în regim remote, cum este Varlamov, precum şi pe pensionarii din ţări precum Marea Britanie, Germania şi Suedia.

“Nu este niciun secret că iarna aceasta va fi una cu mari incertitudini economice în Europa însă în Insulele Canare vrem să inversăm situaţia”,

spune Yaiza Castilla, responsabilul regional cu turismul, care descrise arhipelagul din apropiere de coasta Africii drept un “refugiu economic”.

Și Grecia, Portugalia sau Spania îi așteaptă călduros pe nordicii speriați de facturi

Şi alte state din sudul Europei văd potenţialele beneficii. Ministrul grec al Turismului a efectuat în luna septembrie un turneu prin Austria şi ţările din nordul Europei, precum Suedia, pentru a “transforma această criză energetică ce afectează Europa într-o oportunitate”.

Organismul care este responsabil de promovarea turistică în Portugalia a demarat la rândul său o campanie, iar directorul său Luis Araujo a spus că aşteptările cu privire la turiştii de iarnă din nordul Europei sunt foarte mari.

Datele statistice sprijină acest optimism. Cifrele colectate de Reuters de la portalul de închirieri de locuinţe HomeToGo arată că, în comparaţie cu situaţia de anul trecut, căutările din ţări precum Marea Britanie, Germania şi Ţările de Jos au crescut cu 36%, 13% şi respectiv 3% pentru închirieri de locuinţe pe durata iernii în Spania, Grecia şi Portugalia.

Directorul lanţului hotelier spaniol Melia, Gabriel Escarrer, spune că oamenii rezervă camere şi apartamente pentru două sau trei luni în această iarnă în Insulele Canare, vizitatorii scandinavi reprezentând o prezenţă semnificativă.

Vizitatori şi rezidenţi permanenţi încep să vină şi din Germania, care înainte de izbucnirea războiului din Ucraina era puternic dependentă de gazele naturale ruseşti şi care acum este îngrijorată cu privire la posibilele probleme în aprovizionarea cu energie la iarnă.

Printre şcolile care au înmatriculat mai mulţi elevi din străinătate se numără şi şcoala de limbă germană din Gran Canaria, care a primit 40 de înscrieri din partea elevilor străini în acest an, o cifră mai mare decât în anii precedenţi.

Repeople, o asociaţie de co-working din Insulele Canare spune că toate locurile disponibile sunt rezervate pentru luna noiembrie şi are un grad de ocupare de 80% pentru restul iernii.

Printre cei care au rezervat un loc la Repeople este Heiko Schaefer, un freelancer german în vârstă de 31 de ani care intenţionează să stea în Insulele Canare până la Crăciun.

“Creşterea preţurilor este un motiv pentru mulţi oameni să se mute mai la sud. Această insulă este un refugiu pe durata iernii”, spune Heiko Schaefer.

scroll to top