Un reputat profesor de economie vorbește despre un proiect fiscal inedit: “România, 6 taxe!”
Reputatul profesor al Academiei de Studii Economice din București, Cristian Păun, spune că 86% din bugetul României se bazează pe doar 4 taxe, iar restul sunt inovații birocratice inutile și provocatoare de angoase mediului de afaceri. Păun spune că țara noastră este tot mai dependentă de fondurile europene, iar pe lângă taxele de mai sus doar impozitul pe proprietate și cel pe dividende mai prezintă beneficii reale. Așa că propune un proiect fiscal inedit: ”România – 6 taxe!”.
Taxa pe stâlp sau impozitul pe construcții speciale este o invenție fiscală a laboratoarelor de partid ale puterii. Nu există nicăieri în lume. Nimeni nu o aplică, nimeni nu o consideră un instrument fiscal util și important. Nimeni din lumea asta nu o consideră un instrument de politică publică relevant, eficace.
Bugetul de stat al României se bazează, la veniturile fiscale, pe 4 impozite în proporție de circa 86%: TVA, accize, impozitul pe profit și impozitul pe venit. Diferența o reprezintă, în mare, impozitul pe proprietate (unde intră și taxa pe stâlp) și impozitul pe dividende. În mare, România ar putea exista cu maxim 5-6 taxe. Restul de taxe sunt irelevante, sunt un stres pentru contribuabili (firme, consumatori). Mai mult, pentru ele statul cheltuiește mai mult decât încasează prin aceste taxe, deficitul bugetar fiind alimentat de această armată de funcționari publici care plimbă hârtii inutile care acoperă o birocrație inutilă (avize, certificate etc.).
În plus, ponderea veniturilor fiscale a scăzut în ultimii ani, statul câștigând mai mulți bani la buget din jecmănirea companiilor de stat și din banii europeni pe care se chinuie să îi absoarbă. Dependența bugetului de stat de fondurile europene și de o mână de companii de stat ”profitabile” (cele din energie mai ales) este tot mai mare. La pachet cu aceste companii, vin agenții care le păstoresc și alte companii (mult mai multe) care produc găuri bugetului de stat.
Nu întâmplător, guvernul a reîncălzit această inovație fiscală care nu există nicăieri în lume: taxa pe investiții denumită pompos taxa pe construcții speciale. Adică ”pe stâlp”. O va încasa de la companii de stat care vor pune în prețuri (energie, gaz) instantaneu această taxă. Din păcate, la pachet cu aceste companii care pot pune mai ușor în preț taxa, vor fi afectate companii care nu sunt de stat. Care sunt private. Care nu se află în poziție de monopol sau oligopol și nu pot duce către preț aceste majorări de taxe.
Revin la ideea inițială: dacă vrem să rezolvăm pe termen lung problema bugetului de stat trebuie să facem o evaluare a tuturor taxelor pe care le aplicăm astăzi mediului de afaceri, să simplificăm radical sistemul fiscal, să renunțăm la toate aceste inovații fiscale. Taxa pe stâlp nu este singura inovație fiscală. Mai avem și supra-impozitul pe cifra de afaceri, supra-impozitul pe carburanți etc. Inovații peste inovații cu efect mai degrabă invers… Cu cât mărim numărul de taxe și cu cât complicăm raportarea și colectarea lor, cu cât alimentăm prin ele o birocrație sufoctantă, conformarea fiscală și colectarea vor avea de suferit.
De ce trebuie să plătim toate aceste taxe inutile, generatoare de cheltuieli mai mari decât veniturile fiscale pe care le produc, generatoare de stres pentru contribuabil, generatoare de deficit bugetar, generatoare de datorie publică? De ce?
Proiect: ”România – 6 taxe”, conchide profesorul de economie Cristian Păun.