Un superyacht confiscat, ce are legături cu președintele Putin, este reamenajat în Italia
Un superyacht legat de președintele rus Vladimir Putin este reamenajat într-un port italian, deși a fost confiscat anul trecut în urma sancțiunilor Uniunii Europene, relatează Financial Times, potrivit Bloomberg.
Italianul Sea Group SpA a declarat ziarului că recondiționează superiașul Scheherazade, de 459 de picioare, și că proprietarul iahtului a plătit pentru “recondiționare” și întreținere, dar a refuzat să ofere mai multe detalii, inclusiv identitatea proprietarului, a relatat duminică FT.
Bloomberg a relatat anul trecut că autoritățile americane susțin că un oligarh rus puțin cunoscut – care nu apare pe nicio listă recunoscută a celor mai bogați oameni din lume – a acționat ca “proprietar de paie” al iahtului de 650 de milioane de dolari.
Echipa liderului opoziției ruse Alexei Navalny a dezvăluit în martie 2022 dovezi că pe Scheherazade, care se află la Marina di Carrara din Toscana, se aflau persoane care lucrau pentru agenția însărcinată cu securitatea lui Putin. Italia a ordonat reținerea iahtului în mai 2022, spunând că acesta are legătură cu nivelurile superioare ale guvernului rus care se află sub incidența sancțiunilor UE.
Kremlinul a negat că Putin ar avea legături cu superyacht-ul.
În întreaga lume, întreținerea superiahturilor rusești sechestrate costă milioane de euro, a raportat Bloomberg anul trecut. Autoritățile italiene au pus sechestru pe cel puțin patru dintre aceste nave, inclusiv pe Scheherazade, care are două heliporturi și o piscină care poate fi transformată în ring de dans. Agenția de stat italiană pentru proprietăți de stat plătea aproximativ 40 de milioane de dolari pe an pentru întreținerea acestora, a precizat Bloomberg în raportul din noiembrie, citând persoane familiare cu situația.
În cazul recentei reamenajări, autoritățile italiene au fost de acord să permită proprietarului să plătească pentru “lucrările de întreținere”, a precizat FT.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că “toate zvonurile despre acest lucru sunt nefondate”, iar un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că statele membre sunt responsabile pentru punerea în aplicare a sancțiunilor și că înghețarea activelor nu afectează proprietatea activelor, a relatat FT.