Închide

Unde pleacă Ricci de la McLaren? Avem toate opțiunile simpaticului australian din Formula 1

Avatar
Daniel Ricciardo

Foto: crash.net

Timp de citire: 4 minute

Odată cu anunțul britanicilor de McLaren privind plecarea lui Daniel Ricciardo din echipă începând cu sezonul 2023, evaluăm toate opțiunile rămase simpaticului australian în Formula 1.  Chiar și cu o victorie în Grand Prix-ul de la Monza în dreptul numelui său, perioada de doi ani a lui Daniel Ricciardo cu McLaren a fost un dezastru.

Plecat de la Renault pe cai mari și cu un contract nou fabulos din punct de vedere financiar în buzunar (peste 12,2 milioane de lire sterline), Ricciardo nu s-a ridicat la înălțimea așteptărilor, chiar dacă el a fost cel care a pus capăt secetei de nouă ani a victoriilor McLaren în F1.

Ricciardo a fost pur și simplu umbrit de tânărul Lando Norris și, în cele din urmă, rezultatele australianului au fost motivul pentru care McLaren a pierdut podiumul în fața Ferrari în campionatul constructorilor de anul trecut. Iar lucrurile par să se repete, dar cu Alpine, și în acest sezon.

Pentru ambele părți, ieșirea prematură a lui Ricciardo din echipa britanică pare cea mai bună soluție. Aceasta îi permite lui McLaren să găsească un înlocuitor mai capabil, în timp ce australianul își poate relua cariera în F1 la o altă echipă, fără ca reputația să-i fie pătată și mai mult.

Dar unde poate merge Ricci?

Alpine

Francezii au nevoie de un înlocuitor pentru Fernando Alonso, care a fost anunțat ca înlocuitorul-șoc al lui Sebastian Vettel la Aston Martin, după Marele Premiu al Ungariei de la sfârșitul lunii iulie, deschizând piața piloților F1. Echipa franceză a vrut ca Oscar Piastri să umple golul lăsat de Alonso, dar campionul în exercițiu din F2 se pregătește să se alăture McLaren, lăsându-i pe Alpine cu gura căscată.

Ricciardo s-a bucurat de două sezoane puternice cu Alpine (când erau cunoscuți ca Renault) în 2019 și 2020, terminând pe podium de două ori. Australianul a încheiat anul 2020 ca unul dintre cei mai buni performeri ai F1, în spatele lui Lewis Hamilton și Max Verstappen, câștigând pe bună dreptate un contract profitabil cu McLaren. Căderea lui Ricciardo a fost surprinzătoare, având în vedere forma sa anterioară.

Alpine va dori să se asigure că are un înlocuitor adecvat pentru Alonso, iar Piastri nu mai este pe piață, Ricciardo rămânând acum cel mai bun pilot fără contract. El este încă capabil să câștige curse, așa cum a demonstrat la Monza anul trecut, iar luptele sale cu McLaren au fost exacerbate de forma de clasă mondială a lui Norris.

De menționat că opțiunile lui Alpine sunt limitate, deși se zvonește că Mick Schumacher este în discuții cu ei. Cu toate acestea, Schumacher nu a arătat încă ritmul sau consistența necesară pentru a justifica o mutare în sus pe grilă. O întoarcere pentru Ricciardo ar avea perfect sens și ar fi de interes o reîntâlnire cu Esteban Ocon, pe care l-a “demolat” ca rezultate în 2020.

Haas

Ricciardo a avut un contact recent cu Haas pentru a pilota pentru echipă anul viitor. Potrivit ESPN, Ricciardo i-a trimis un mesaj șefului Haas, Guenther Steiner, la sfârșitul lunii iulie, la Marele Premiu al Ungariei. Gama de piloți Haas pentru F1 2023 este încă incompletă, Magnussen fiind pregătit să rămână după semnarea unui acord pe mai mulți ani. Dar identitatea coechipierului său este încă neclară, în special datorită curselor inconsecvente ale lui Schumacher în 2022.

Haas îi va oferi talentatului Antonio Giovinazzi două ieșiri la FP1 la sfârșitul acestui an pentru a-l evalua pe italian, în timp ce Nico Hulkenberg este, de asemenea, din nou în cadru. Ricciardo ar fi o lovitură mare pentru Haas, având în vedere că este unul dintre cei mai populari piloți de F1, cu experiență clară în câștigarea curselor, dar și cu un potențial de marketing uriaș.

Un mediu mai puțin presant ar putea fi capabil să le ofere celor de la Haas o pereche formidabilă Magnussen-Ricciardo, doi piloți trecuți prin ograda McLaren. Trecerea la Haas nu i-ar oferi lui Ricciardo nicio șansă realistă de a câștiga din nou în F1, dar așa cum a făcut Valtteri Bottas la Alfa Romeo, este foarte ușor să modifici percepțiile oamenilor.

Williams

Cea mai improbabilă destinație dintre locurile goale rămase pe grila de F1 2023 este Williams. Alex Albon va rămâne cu echipa pentru anul viitor, dar al doilea loc este încă de pus în joc. Inițial, Piastri era de așteptat să conducă pentru Williams timp de un an. Acest lucru îi lasă pe Williams cu opțiuni limitate – îl mețin pe Nicholas Latifi subperformant, îl promovează pe neexpermimentatul Logan Sargeant sau încearcă să-l ispitească pe Ricciardo să li se alăture?

În mod realist, este puțin probabil ca Ricciardo să vrea să se alăture echipei, dar ar putea fi singura echipă dispusă să-i dea un loc.

Retragerea

Aceasta ar putea fi o opțiune realistă pentru Ricciardo, mai ales dacă nu vrea să-și petreacă restul carierei în F1 la mijlocul clasamentului. Ricciardo a câștigat opt ​​curse de F1, a urcat pe podium de peste 30 de ori și s-a impus ca unul dintre cei mai buni piloți ai acestui sport în timpul perioadelor sale cu Red Bull și Renault.

Visul său de a deveni campion mondial la F1 pare puțin probabil, așa că ar fi timpul să încerce ceva nou, poate o trecere la IndyCar?

Totuși, ca patron de echipă de Formula 1, ar fi păcat să pierzi un pilot cu calmul și personalitatea lui Ricciardo, mai ales când mai sunt opțiuni disponibile la mijlocul clasamentului, iar potențialul lui Ricci este încă unul foarte ridicat.

scroll to top