Închide

UNESCO recomandă adăugarea Veneției pe lista siturilor din patrimoniul mondial aflate în pericol

Avatar
canal, venice, italy

Fotografie de Foundry pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Experții UNESCO au recomandat ca Veneția și laguna sa să fie adăugate pe lista Patrimoniului Mondial în Pericol, deoarece Italia nu face suficient pentru a proteja orașul de impactul schimbărilor climatice și al turismului de masă, potrivit Reuters.

Experții Centrului Patrimoniului Mondial UNESCO analizează în mod regulat starea celor 1 157 de situri din patrimoniul mondial al agenției culturale a ONU, iar în cadrul unei reuniuni care va avea loc în septembrie la Riad, un comitet format din 21 de state membre UNESCO va analiza peste 200 de situri și va decide care dintre ele vor fi adăugate pe lista de situri în pericol.

Pentru aproape 10 dintre aceste situri, experții recomandă statelor membre să le treacă pe lista de pericol, printre care se numără deja centrul istoric din Odessa, Ucraina, orașul Timbuktu din Mali și mai multe situri din Siria, Irak și Libia.

Alte situri recomandate pentru a fi puse pe lista de pericol în acest an sunt orașele Kiev și Lviv din Ucraina.

“Rezolvarea unor probleme de lungă durată, dar urgente, este împiedicată de lipsa unei viziuni strategice globale comune pentru conservarea pe termen lung a bunurilor și de eficiența scăzută a unui management integrat coordonat la toate nivelurile părților interesate”, a declarat UNESCO.

UNESCO a precizat că măsurile corective propuse de statul italian sunt “în prezent insuficiente și nu sunt suficient de detaliate”. Aceasta a adăugat că Italia “nu a comunicat într-un mod susținut și substanțial de la ultima sesiune a Comitetului din 2021, când UNESCO a amenințat deja că va pune Veneția pe lista neagră.

Agenția a declarat că speră că “o astfel de înscriere va duce la o mai mare dedicare și mobilizare” a părților interesate la nivel local și național pentru a aborda problemele de lungă durată.

Un purtător de cuvânt al municipalității din Veneția a declarat pentru Reuters că orașul “va citi cu atenție propunerea de decizie publicată astăzi de către Centrul pentru Comitetul Patrimoniului Mondial al UNESCO și o va discuta cu guvernul”.

Veneția, cunoscută pentru canalele și siturile sale culturale, se luptă de ani de zile cu turismul de masă. Într-o singură zi, în timpul Carnavalului din 2019, aproximativ 193.000 de persoane s-au înghesuit în centrul istoric. Veneția s-a pregătit să introducă o taxă pentru excursioniștii de o zi pentru a controla numărul de vizitatori, dar a fost amânată de obiecții.

scroll to top