Închide

Ungaria face iar notă discordantă în Europa. De data aceasta la capitolul mașini electrice

Avatar
Electric Vehicles Masini Electrice Ungaria Foto Greengo Budapest Facebook

Foto: GreenGo Budapest Facebook

Timp de citire: 2 minute
Deși vânzările de autovehicule electrice au scăzut considerabil în Europa după reducerea subvențiilor pentru achiziția acestora, Ungaria face notă discordantă și înregistrează a doua cea mai mare creştere a vânzărilor de maşini pur electrice în martie – a anunţat joi ministerul ungar al energiei într-o postare pe pagina sa de socializare. 

Postarea precizează că, potrivit datelor colectate de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), luna trecută au fost vândute în Ungaria cu aproximativ 80% mai multe maşini pur electrice decât în luna martie a anului trecut. Studiul care adună date din statele membre ale UE, dar şi din Marea Britanie, Islanda, Norvegia şi Elveţia, arată o creştere a acestui indicator în doar zece din cele 31 de ţări. Cifra Ungariei este a doua ca mărime, după creşterea de 128% înregistrată în Cipru, unde numărul vehiculelor vândute este oricum redus.

Explicația creșterii din Ungaria

Cererea internă maghiară de vehicule nepoluante şi silenţioase este încă stimulată de o schemă de sprijin pentru companii deschisă în februarie. Relansarea vânzărilor a contribuit în mare măsură la creşterea cu 12% a vânzărilor totale de vehicule în Ungaria în luna martie. În această comparaţie, doar 6 dintre ţările europene au date pozitive, statisticile celorlalte înregistrând scădere. De asemenea, indicatorul Ungariei este al doilea cel mai favorabil şi în acest caz, după Bulgaria care înregistrează 29% – se subliniază în postare.

Creşterea internă – inclusiv în privinţa vânzărilor de vehicule complet electrice din primul trimestru – este printre fruntaşele Europei. În primele trei luni ale anului 2024 s-a înregistrat o creştere de 38%, a patra cea mai mare – precizează postarea citată de agenția de presă ungară MTI.

Guvernul de la Budapesta sprijină momentan companiile în achiziţionarea vehiculelor electrice prin intermediul unei licitaţii de proiecte ce dispune de 30 de miliarde de forinţi (76,2 de milioane de euro). Până în prezent, 2 577 de companii au depus cereri solicitând în total 12,2 miliarde de forinţi (31 de milioane de euro), pentru a cumpăra 3 147 de vehicule. Astfel, în februarie şi martie a fost înregistrat un număr record de vehicule cu numere de înmatriculare verzi.

scroll to top