Închide

Ungaria lui Orban, unicat în UE: cei mai mulți morți, cei mai mulți vaccinați, redeschide economia

Avatar
budapest, city, hungary

Fotografie de nextvoyage pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Cazul Ungariei este cu totul special: premierul Viktor Orbán guvernează fără grija vreunei opoziții puternice și gălăgioase, își aranjează relațiile de prietenie și afaceri pe cele mai pragmatice criterii cu putință, iar la anul va avea alegeri generale, pentru care se pregătește deja de când s-au încheiat cele precedente. În această cheie, anunțul făcut ieri de autoritățile de la Budapesta, potrivit cărora guvernul pregătește un plan ferm de redeschidere treptată a economiei, nu vine ca o surpriză.

Ungaria va începe relaxarea treptată a restricțiilor provocate de pandemia de COVID-19 în decurs de câteva zile, potrivit unei declarații făcute de reprezentanții guvernului. Vestea este prilejuită de atingerea unui prag simbolic al vaccinărilor, de 25% din totalul de 10 milioane de locuitori, în cursul zilei de marți sau, cel mai târziu, miercuri dimineața, potrivit publicației Euractiv.com.

Premierul Viktor Orbán face un exercițiu de echilibristică periculoasă între impunerea de restricții dure care să îmblânzească una dintre cele mai mari rate a mortalității COVID-19 din lume în ultima perioadă și necesitatea de a redeschide economia pentru a evita un al doilea an consecutiv de recesiune profundă.

Ungaria a raportat săptămâna trecută un număr record de decese provocate de îmbolnăvirile cu COVID-19, iar medicii maghiari au vorbit în presă despre spitalele umplute mult dincolo de capacitatea lor, sugerând guvernului să amâne planurile de relaxare și redeschidere. De asemenea, Ungaria a înregistrat cele mai mari raportări ale deceselor săptămânale pe cap de locuitor din lume vreme de câteva săptămâni, potrivit datelor Universității Johns Hopkins. Sistemul sanitar maghiar a fost supus unui stres extrem, potrivit guvernului de la Budapesta, în ciuda vaccinării unei cincimi din populație, ceea ce reprezintă una dintre cele mai eficiente campanii de vaccinare din Europa.

Datele prezentate de autorități luni arătau 12.000 de pacienți internați în spitale cu COVID-19, 1.451 dintre aceștia având nevoie de suport ventilator.

Dintre toate statele membre UE, Ungaria are cea mai ridicată rată a populației vaccinate pe cap de locuitor și este țara care a importat cel mai mare număr de doze de vaccin pe cap de locuitor, inclusiv vaccinuri din Rusia și China.

De îndată ce pragul de 25% a populației vaccinate va fi atins, circulația persoanelor va fi permisă până la ora 22:00, față de ora 20:00 cum este acum. De asemenea, magazinele pot să fie deschise până la ora 21:30, menținându-se obligația de a asigura distanțarea fizică a clienților prin repartizarea a 10 metri pătrați pentru fiecare client.

Pentru moment, hotelurile și restaurantele vor rămâne închise, cu excepția serviciilor de livrare la domiciliu.

Școlile se vor redeschide la jumătatea lunii aprilie, după încheierea vaccinării personalului didactic.

Asociațiile medicilor și profesorilor au propus reguli mai stricte, în timp ce patronatele din diferite alte sectoare de activitate au făcut lobby pentru o redeschidere parțială și treptată a economiei.

scroll to top