Închide

Ungaria prelungește plafonarea prețurilor pentru carburanți până după alegerile parlamentare

Avatar
Timp de citire: 2 minute

Ungaria va prelungi plafonarea prețurilor la carburanți pentru încă trei luni, a declarat sâmbătă premierul Viktor Orban, cea mai recentă măsură antiinflaționistă anunțată de guvernul său înainte de alegerile din 3 aprilie, potrivit Reuters.

Pentru prima dată de când a preluat puterea în 2010, Orban și partidul său naționalist de guvernământ, Fidesz, se vor confrunta la urne cu un front unit al partidelor de opoziție. Cu câteva minute înainte ca Orban să-și înceapă sâmbătă discursul anual despre starea națiunii, liderul opoziției, Peter Marki-Zay, a declarat pe Facebook că alianța celor șase partide a strâns suficiente semnături pentru a prezenta candidați în toate cele 106 circumscripții electorale, scrie digi24.ro.

Confruntându-se cu o creștere a prețurilor, care ar putea duce inflația la cel mai ridicat nivel din 2008, guvernul lui Orban a impus în februarie restricții ale prețurilor alimentelor de bază, extinzând plafoanele deja instituite pentru prețul energiei, al combustibilului și al împrumuturilor ipotecare.

“Plafonarea prețurilor a funcționat, prin urmare o prelungim pentru încă trei luni”, a declarat Orban.

Acest lucru înseamnă că o regulă care limitează prețurile cu amănuntul ale carburanților la 480 de forinți (1,53 dolari) pe litru, care trebuia să expire săptămâna viitoare, va rămâne în vigoare până la 15 mai.

În pofida controlului prețurilor, prețurile de consum din Ungaria au crescut în ianuarie în cel mai rapid ritm din ultimii aproape 15 ani, iar inflația de bază a crescut vertiginos, determinând analiștii să majoreze previziunile și semnalând necesitatea unor noi majorări ale ratelor dobânzii.

De asemenea, Orban a impus o limitare a ratelor dobânzilor la creditele ipotecare cu amănuntul până la sfârșitul lunii iunie pentru a-i proteja pe debitori de creșterea costurilor de rambursare, după ce inflația în creștere a determinat banca centrală să majoreze ratele dobânzilor mai mult decât se preconiza anterior.

scroll to top