Închide

Ungaria, Serbia şi Macedonia de Nord reclamă majorarea taxelor asupra tranzitului de gaze prin Bulgaria

Avatar
flame, gas, gas flame

Fotografie de Magnascan pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Peter Szijjarto, ministrul de externe ungar, care deţine şi portofoliul comerţului, a declarat vineri că Ungaria, Serbia şi Macedonia de Nord colaborează împotriva majorării taxelor pentru tranzitul de gaze naturale prin Bulgaria, potrivit MTI.

În cadrul unei conferinţe de presă comune cu ministrul sârb al energiei, Dubravka Dedovic, Szijjarto a afirmat că Serbia a contribuit la asigurarea securităţii energetice a Ungariei, în timp ce unele state membre ale Uniunii Europene au acţionat în sens contrar, potrivit Știrilor TVR, care citează MTI.

Szijjarto a avertizat că nimeni nu are dreptul să ameninţe securitatea furnizării de energie pentru o altă ţară, şi a apreciat că măsura “ostilă” a Bulgariei este “inacceptabilă”.

“Suntem gata să reacţionăm suficient de consistent împotriva acestui pas ostil al Bulgariei, în cadrul Uniunii Europene”, a spus ministrul, remarcând solicitarea bulgarilor de declanşare a unei proceduri de infringement (constatare a neîndeplinirii obligaţiilor). “Aliaţii nu îşi fac aşa ceva unul altuia”, iar Bulgaria creează îndoieli privind solidaritatea europeană, a declarat Szijjarto.

Szijjarto a susţinut că Bulgaria încalcă regulile UE, aplicând echivalentul unei taxe vamale care îngreunează libera circulaţie a mărfurilor şi subminează regulile comerciale ale Uniunii.

“Ne aşteptăm ca Bulgaria să retragă această decizie ostilă”, iar în caz contrar UE ar trebuie să impună aplicarea regulilor, a mai spus el.

Szijjarto a precizat că şi Macedonia de Nord este alături de ţara sa şi de Serbia şi a numit Belgradul un “aliat de nădejde” al Budapestei în privinţa securităţii energetice.

Conform datelor prezentate de ministru, în Ungaria au intrat anul acesta prin Serbia 4,7 milioane de metri cubi de gaze naturale, iar sârbii stochează în prezent peste 200 de milioane de metri cubi în depozitele ungare.

scroll to top