Închide

Germania cere tuturor statelor UE să susțină imediat aderarea României și Bulgariei la Schengen

Avatar

foto: express.co.uk

Timp de citire: < 1 minut

Germania a cerut statelor membre UE să accepte România și Bulgaria în Schengen. „Bulgaria și România au muncit din greu în această direcție și acum este rândul țărilor din spațiul Schengen să se țină de cuvânt și să accepte cele două țări”, a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock, la o conferință de presă comună cu colega sa din Bulgaria, Maria Gabriel la Berlin, potrivit presei bulgare.

Apartenența României la zona de liberă trecere este suspendată doar de Austria, în timp ce Țările de Jos au și rezerve cu privire la Bulgaria. Scopul ambelor țări este să intre în Schengen până la sfârșitul anului, dar până acum nu există semnale că acest lucru se poate întâmpla.

„Mulțumesc Germaniei pentru sprijinul său neechivoc pentru aderarea Bulgariei la Schengen fără alte întârzieri. Germania este aliatul nostru de încredere și partenerul de lungă durată, iar sprijinul său pentru Schengen în acest moment cheie este esențial”,

a spus Maria Gabriel.

Ea a subliniat că lupta împotriva migrației ilegale rămâne o prioritate cheie pentru Bulgaria, care „sprijină eforturile de stabilire a unui sistem de migrație și azil eficient, echitabil și funcțional în cadrul UE”.

Austria își leagă dreptul de veto privind cele două țări de necesitatea unei reforme cuprinzătoare a Schengen, asupra căreia nu există în prezent un acord.

Spre deosebire de Bulgaria, oficialii români și-au întărit tonul față de Viena, având în vedere diverse măsuri împotriva poziției acesteia.

În plus, România a adus pe masă și posibilitatea ca Bulgaria și România să fie separate în drumul lor către Schengen.

scroll to top