Închide

Unii investitori doresc să scape de aurul rusesc din portofoliile lor, dar nu este așa simplu

Avatar
gold, wealth, finance

Fotografie de PublicDomainPictures pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Unii investitori doresc să scape de aurul rusesc din portofoliile lor, dar acesta nu este atât de uşor de eliminat, potrivit Reuters.

O interdicţie de facto a lingourilor ruseşti impusă după invadarea Ucrainei de către Moscova, iniţiată de piaţa londoneză la începutul lunii martie, nu se aplică sutelor de tone de aur care stau în seifuri comerciale încă de dinaintea începerii conflictului, relatează Reuters.

Administratorii de fonduri care doresc să vândă metalul preţios pentru a evita adâncirea riscului reputaţional de a deţine active legate de Rusia în portofoliile lor, ar putea declanşa o luptă costisitoare pentru a-l înlocui cu aur non-rus, potrivit bancherilor şi investitorilor.

“Acest lucru ar servi doar pentru a dăuna investitorilor. Nu dăunează regimului (rus)”, a spus Christopher Mellor de la Invesco, al cărui fond are aproximativ 265 de tone de aur, din care 35 de tone sunt produse în Rusia, cu o valoare de piaţă de aproximativ 2 miliarde de dolari.

Dilema cu care se confruntă investitorii reflectă puterea Rusiei în comerțul global cu lingouri și centrul acestuia, piața din Londra, unde zilnic au loc tranzacţii private în valoare de aproximativ 50 de miliarde de dolari.

O vânzare rapidă a aurului din Rusia, un furnizor prezent în top trei, ar putea perturba acest comerţ prin subminarea principiului că toate lingourile din sistemul de tranzacţionare de la Londra sunt interschimbabile, indiferent de originea lor, potrivit a trei bancheri seniori de la marile bănci comerciale de aur.

Pentru a susţine piaţa, doi dintre bancheri au declarat pentru Reuters că au contactat clienţii şi băncile rivale pentru a le spune că nu vor renunţa la lingourile ruseşti bătute înainte de război.

Bancherii au spus că şi-au sfătuit clienţii şi alţi traderi că ar trebui să facă acelaşi lucru. Aceştia au refuzat să fie numiţi din cauza caracterului confidenţial al conversaţiilor.

“Am făcut un efort să sun clienții. Le-am spus, dacă cereți ca metalul dvs. rusesc să fie schimbat, vă veți crea o problemă. Nu doriți să creați o luptă”, a spus unul.

El a spus că telefonul i s-a aprins de apeluri după ce London Bullion Market Association (LBMA), un organism comercial care stabilește standardele pieței, a scos toate rafinăriile rusești de pe lista sa acreditată pe 7 martie, ceea ce înseamnă că lingourile lor proaspăt bătute nu mai puteau fi tranzacționate în Londra sau pe bursa COMEX din New York, cel mai mare loc de tranzacționare cu contracte futures pe aur.

“A fost o confuzie totală. Fondurile spuneau că nu vor lingouri rusești în exploatațiile lor”, a spus bancherul.

scroll to top