Închide

Uniunea Europeană a Gazului: UE a lansat o platformă pentru cumpărarea în comun de gaze non-rusești

Avatar
valve, industry, pipeline

Fotografie de ds_30 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Uniunea Europeană a lansat o platformă care permite ca țările să cumpere în comun gaze și gaze naturale lichefiate, în încercarea de a reduce dependența de combustibilii rusești și de a se proteja împotriva șocurilor de aprovizionare, anunță Reuters, citată de SpotMedia.

Platforma nou-formată de reprezentanți ai Comisiei și ai țărilor UE s-a reunit joi și va pune în comun cererile țărilor și va coordona negocierile cu principalii furnizori de gaze și GNL.

Sistemul este voluntar, iar țările nu sunt obligate să participe la el.

Obiectivul este de a utiliza influența UE de cel mai mare cumpărător de gaze din lume pentru a atrage aprovizionarea “la prețuri stabile care să reflecte previzibilitatea și dimensiunea pieței comune a UE”, a declarat Comisia Europeană.

Comisia a declarat că platforma va sprijini, de asemenea, cumpărarea de hidrogen, în condițiile în care UE încearcă să treacă în viitor de la gazele fosile la gaze cu emisii reduse de dioxid de carbon pentru a-și îndeplini obiectivele privind schimbările climatice.

Invazia Ucrainei de către Rusia, principalul furnizor de gaze al Europei, a împins prețurile deja ridicate ale energiei la niveluri record și a pus UE în misiunea de a reduce dependența de combustibilii fosili ruși prin creșterea importurilor din alte țări și prin extinderea energiei regenerabile.

Liderii țărilor UE au aprobat, în cadrul unui summit desfășurat luna trecută, achiziția comună de gaze, lucru pe care membri printre care Spania și Grecia îl solicitaseră, pentru a oferi un tampon împotriva unor potențiale întreruperi ale aprovizionării.

Rusia furnizează 40% din gazul UE.

UE s-a angajat să renunțe la combustibilii din Rusia până în 2027 și va dezvălui în luna mai un plan detaliat în acest sens.

În prezent, depozitele de gaz ale UE sunt pline în proporție de 26%. Țările negociază o lege care să le impună să umple depozitele la cel puțin 90% din capacitate până la 1 noiembrie în fiecare an, începând din 2023, și la 80% în acest an, unele state fiind preocupate de modul în care vor împărți costurile aferente.

scroll to top