Uniunea Europeană încearcă să se apropie de America de Sud printr-un acord comercial
Uniunea Europeană a semnat un acord comercial cu patru dintre cele mai mari economii din America de Sud, potrivit BBC.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a calificat acordul drept o
„etapă cu adevărat istorică” într-o „lume din ce în ce mai confruntațională”.
Un acord anterior, încheiat în 2019, nu a intrat niciodată în vigoare deoarece nu toate statele membre ale UE au fost dispuse să îl ratifice.
Dacă acest acord va fi ratificat de statele UE, înseamnă că societățile care fac comerț între cele două blocuri regionale își vor percepe reciproc tarife mai mici, vor utiliza proceduri vamale simplificate și vor oferi UE un acces mai ușor la materii prime.
Ursula von der Leyen a declarat reporterilor la Montevideo că acest acord este în interesul cetățenilor europeni.
„Aceasta înseamnă mai multe locuri de muncă și locuri de muncă bune, mai multe opțiuni și prețuri mai bune”,
a spus ea.
Anul trecut, Europa a vândut mărfuri în valoare de aproape 59 de miliarde de dolari (46 de miliarde de lire sterline) Argentinei, Braziliei, Paraguayului și Uruguayului.
Acest acord este menit să crească exporturile de bunuri, inclusiv mașini, utilaje, produse chimice și farmaceutice, într-un moment în care tensiunile comerciale sunt în creștere cu alte părți ale lumii, în special cu SUA și China.
Anul trecut, mărfuri în valoare de aproape 57 de miliarde de dolari au fost expediate către UE, printre cele mai importante vânzări numărându-se minerale precum litiul și nichelul, precum și carnea și legumele.
Aceste minerale sunt esențiale pentru bateriile din vehiculele electrice, iar acest acord comercial va facilita accesul producătorilor europeni de automobile la cantitățile uriașe de care se preconizează că vor avea nevoie în anii următori.
Având în vedere că cele două blocuri acoperă 700 de milioane de consumatori și aproximativ 20% din producția economică mondială, liderii ambelor părți speră că această cifră va crește dacă acordul va intra în vigoare.
UE afirmă că 60 000 dintre companiile sale exportă, de asemenea, către așa-numiții membri Mercosur, iar jumătate dintre acestea sunt întreprinderi mici.
Mercosur se referă la Piața Comună Sudică, care este un bloc economic și politic ce include Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay.
Discuțiile au început pentru prima dată în 2000. Un acord anterior din 2019 nu a intrat în vigoare după ce membrii UE nu au ratificat acordul din cauza preocupărilor legate de protecția mediului, inclusiv practicile agricole durabile și despădurirea.
Unele dintre aceste preocupări au fost abordate ca urmare a schimbărilor de guvern din Brazilia și Argentina.
Președintele Uruguayului, Luis Lacalle Pou, care a găzduit discuțiile finale, a recunoscut că mai sunt obstacole de depășit înainte ca acordul să poată intra în vigoare.
Cu toate acestea, el a declarat că este foarte important pentru economiile mai mici din Mercosur
„ca lumea să se deschidă”.
Politica de comerț este negociată mai degrabă de Comisia Europeană decât de statele sale membre, însă Franța, Italia și Polonia și-au exprimat toate rezervele cu privire la actualul acord, iar provocarea pentru Bruxelles va fi să le convingă pe toate să îl ratifice.
Fermierii din Franța și Polonia și-au exprimat îngrijorarea că vor fi supuși unei concurențe neloiale, deoarece normele europene privind industria lor sunt mai stricte și mai costisitoare de respectat decât cele ale concurenților din America de Sud.
Într-o postare sfidătoare pe rețelele de socializare, la scurt timp după ce a fost făcut anunțul, ministrul francez al Comerțului, Sophie Primas, a declarat: „Ceea ce se întâmplă la Montevideo nu este o semnare a acordului, ci doar încheierea politică a negocierilor. Aceasta nu obligă statele membre”.
Ea a adăugat că
„Franța va lupta în fiecare etapă alături de statele membre care îi împărtășesc viziunea”.
Posibilitatea de a stimula comerțul exterior va fi salutată în special de Germania, ai cărei exportatori au întâmpinat dificultăți pe fondul unei încetiniri economice mai ample.
Un purtător de cuvânt al statului a declarat că acordul a fost
„o oportunitate unică pentru un acord pe care nu trebuie să îl ratăm”
și că Germania lucrează pentru a găsi un compromis cu privire la preocupările Franței.