Închide

UNSAR: Cele mai mari 50 de daune plătite companiilor în 2022 au însumat 24 milioane de euro

Avatar
calculator, calculation, insurance

Fotografie de stevepb pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Cele mai mari 50 de despăgubiri achitate anul trecut de asiguratorii membri UNSAR în baza asigurărilor dedicate companiilor au însumat peste 117,3 milioane lei (23,8 milioane de euro), în creştere cu 9% faţă de valoarea din anul 2021, conform datelor colectate la nivelul asociaţiei, date marţi publicităţii.

Potrivit unui comunicat al UNSAR, 83% din valoarea acestor despăgubiri a fost achitată ca urmare a producerii riscului de incendiu, atingând o valoare de peste 97,7 milioane de lei, în creştere cu peste 31% faţă de valoarea achitată în 2021.

Diferenţa de 17% din valoarea despăgubirilor s-a plătit pentru acoperirea prejudiciilor cauzate terţelor persoane (8,4 milioane de lei), precum şi a celor rezultate din producerea următoarelor riscuri asigurate: fenomene meteo (4,3 milioane de lei), prăbuşiri/alunecări de teren (3,5 milioane de lei), explozii (2,5 milioane de lei) şi furturi (1 milion de lei).

Despăgubirile au fost achitate în contextul în care, din aproximativ 800.000 de firme care figurau cu situaţii financiare depuse la organele fiscale, în anul 2022 doar 125.000 de companii deţineau o asigurare de bunuri şi proprietăţi, 43.000 aveau o poliţă de răspundere civilă legală şi/sau profesională şi doar aproximativ 8.000 de companii aveau inclusă şi clauza de business interruption (BI) ataşată poliţei de bunuri şi proprietăţi.

Pentru a sublinia importanţa conştientizării riscurilor şi a prevenţiei acestora, UNSAR lansează o nouă ediţie a campaniei #BusinessSOS, în colaborare cu mai multe instituţii şi organizaţii.

“Fiecare antreprenor, indiferent de dimensiunea afacerii sau de sectorul economic în care activează, ar trebui să beneficieze de un plan anti-neprevăzut adecvat. Le suntem recunoscători tuturor instituţiilor şi organizaţiilor care susţin demersul #BusinessSOS”, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte & director general al UNSAR.

Campania are scopul de a furniza antreprenorilor informaţii relevante despre necesitatea unui plan anti-neprevăzut care poate oferi garanţia continuităţii unui business în diverse situaţii dificile, se precizează în comunicat.

“Având în vedere dinamica despăgubirilor plătite antreprenorilor – este mai mult decât evidentă importanţa deosebită a unui partener de asigurare în parcursul antreprenorial”, a afirmat Alina Bărbulescu, specialist Asigurări Bunuri & Proprietăţi în cadrul UNSAR.

Iniţiativa #BusinessSOS este sprijinită de următoarele asociaţii şi organizaţii: AAFBR – Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România, ANERSFR – Asociaţia Naţională a Evaluatorilor de Risc la Securitatea Fizică din România, APAPR – Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România, APPA – Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor, ARTS – Asociaţia Română pentru Tehnică de Securitate, CCIpR – Camera de Comerţ Italiană pentru România, CSR – Coaliţia pentru Siguranţă Rutieră, FGA – Fondul de Garantare a Asiguraţilor, FSAB – Federaţia Sindicatelor din Asigurări şi Bănci, ISF – Institutul de Studii Financiare, PIAR – Patronatul Industriei Asigurărilor din România, PRBAR – Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare şi UNSICAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări.

Înfiinţată în 1994, UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de aproximativ 90% din piaţa locală de asigurări. Asiguratorii din România membri ai UNSAR plătesc despăgubiri de circa 1,8 miliarde euro pe an, ceea ce înseamnă 5 milioane euro în fiecare zi calendaristică.

scroll to top