Închide

UNTOLD, EC, Summer Well, adio pentru 2020! Evenimentele cu peste 1.000 de oameni, interzise

Avatar
fireworks, light, festival

Fotografie de DeltaWorks pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Organizarea evenimentelor, festivalurilor şi manifestărilor culturale la care sunt prezenţi peste 1.000 de participanţi simultan este interzisă până la 31 august, atât în spaţii închise, cât şi în aer liber, indiferent dacă accesul este gratuit sau cu plata biletului, potrivit unui proiect de lege elaborat de Ministerul Culturii și lansat în dezbatere publică până pe 9 iunie 2020.

În expunerea de motive a Guvernului se arată că măsurile adoptate de România pe perioada stării de urgență și a stării de alertă și-au dovedit eficiența având un efect pozitiv în limitarea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 și care au vizat acțiuni în planul sănătății publice, concomitent cu limitarea sau întreruperea activităților socio-economice neesențiale, dar mai ales îngrădirea exercitării unor drepturi și libertăți fundamentale, fără de care celelalte acțiuni desfășurate nu ar fi putut avea efectul scontat.

Guvernul arată că ține cont de faptul că industria de organizatorilor de evenimente artistice sau culturale din Romania, în lipsa unei decizii luate de autoritățile administrației publice, se află într-o situație de incertitudine, în măsură să genereze pierderi financiare masive zilnice.

De altfel, organizatorii de evenimente au cerut Guvernului încă din urmă cu două săptămâni elaborarea unui proiect prin care acestea să fie interzise pe perioada verii, întrucât situația de incertitudine le creează mari deservicii. În plus, dacă Guvernul le-ar fi permis, organizarea evenimentelor s-ar fi lovit de reticența participanților și artiștilor, iar rețeta de business ar fi fost grav periclitată.

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, anunţa în urmă cu o săptămână că instituţia pe care o conduce va elabora un proiect de lege care reglementează situaţia privind marile evenimente, acesta urmând să fie depus în Parlament.

Joi, președintele Klaus Iohannis a anunțat, printre altele, că sunt permise doar spectacole în aer liber începând cu 1 iunie, dar cu maximum 500 de spectatori, pe scaune amplasate la distanță, cu purtarea măștilor de protecție de către spectatori și control foarte strict la intrare.

scroll to top