Unul din trei copii face meditații la două materii (studiu)
1 din 3 elevi din România ia meditații la cel puțin o materie. Dintre cei care iau meditații, cei mai mulți – 80% – se pregătesc la matematică, iar aproximativ o treime iau meditații la limba română sau la limbi străine.
Majoritatea copiilor fac meditații la o singură materie, iar 1 din 3 se pregătește suplimentar la două materii, conform unui studiu realizat de IRES și de Societatea Academică din România, citat de TVR. Majoritatea părinților sunt de acord că elevii au nevoie de meditații pentru a dobândi cunoștințe la nivel mediu, iar această activitate ar trebui fiscalizată.
Chiar dacă ANAF vrea să îi oblige pe profesori să îşi cumpere case de marcat şi să impoziteze veniturile din meditaţii, iar ministrul Educației nu mai vrea elevi care să facă pregătire cu dascălul de la clasă, fenomenul e în floare.
Educaţia e gratuită, constituţional, dar părinţii ajung să cheltuie pe meditaţii şi două mii de lei pe lună pentru un copil. Aproape cât taxele la o școală privată. Bani plătiţi, la negru, profesorilor meditatori. O oră de meditaţii poate să coste şi 250 de lei. Ministrul Educației spune că meditațiile există peste tot în lume. Iar problemele apar acolo unde profesorul nu predă la clasă, ci acasă.
ANAF a publicat şi un ghid pentru profesorii care fac meditaţii. Cu toţii trebuie să se înscrie la Registrul Comerţului. În plus, trebuie să aibă o casă de marcat şi să plătească impozit pentru toate veniturile încasate. Un calcul simplu arată că un profesor de matematică poate încasa mai bine de 10 mii de lei pe lună, doar din meditații. Sunt suficiente două şedinţe pe zi, de luni până vineri.