Închide

Ursula von der Leyen: UE ar putea pedepsi UK din cauza încălcării acordului post-Brexit

Avatar
Ad00ndamagfzad0zm2nmotfmmtq2mtmzm2uyytq1nddmnzjjyzq4mjnhng==.thumb

Sursă foto: Profimedia via Digi24

Timp de citire: 3 minute

Ursula von der Leyen a avertizat că UE nu va ezita să-și arate „dinții adevărați” în acordul Brexit pentru a pedepsi guvernul britanic pentru încălcarea obligațiilor sale, în timp ce parlamentarii europeni se pregătesc să consimtă acordul istoric, marcând sfârșitul celor patru ani de dramă politică, potrivit The Guardian.

Vorbind înaintea votului de seară al parlamentarilor europeni, președinta Comisiei Europene a declarat că acordul comercial și de cooperare va oferi UE mai multe pârghii în relația cu Regatul Unit.

Guvernul britanic a fost acuzat că și-a încălcat angajamentele din Irlanda de Nord și un acord privind pescuitul, care a fost introdus în vigoare provizoriu împreună cu restul acordului comercial, în ianuarie, înainte de votul parlamentarilor europeni și de acordul lor oficial.

Parlamentarii UE și-au întârziat votul de consimțământ până la sfârșitul lunii aprilie, în parte ca răspuns la deciziile unilaterale ale Downing Street de a prelungi perioadele de grație la verificările la frontieră pentru mărfurile care se deplasează între Marea Britanie și Irlanda de Nord, măsură condamnată de către Comisie deoarece ar fi o încălcare a acordului de retragere și a dreptului internațional.

Von der Leyen a spus că spera ca acordul comercial să fie fundamentul unui parteneriat „puternic și strâns”, citând viziunea Theresei May în scrisoarea sa din 29 martie 2017 care a început negocierile, dar a recunoscut că relațiile erau la o răscruce de drumuri.

“Acest acord vine (…) cu un mecanism obligatoriu de soluționare a litigiilor și posibilitatea de a lua măsuri de remediere unilaterale acolo unde este necesar”,

a spus Von der Leyen parlamentarilor europeni.

„Și permiteți-mi să fiu foarte clară: nu vrem să folosim aceste instrumente, dar nu vom ezita să le folosim dacă este necesar. Acestea sunt esențiale pentru a asigura respectarea deplină a [acordului comercial și de cooperare] și a acordului de retragere, ambele fiind negociate în cele mai mici detalii  și convenite de ambele părți.”

Von der Leyen a spus că au avut loc discuții constructive în ultimele zile între Lord Frost, ministrul britanic pentru afaceri Brexit , și Maroš Šefčovič, vicepreședintele Comisiei, cu privire la problemele de frontieră din Irlanda de Nord.

Cu toate acestea, rămân probleme greu de rezolvat, în special în ceea ce privește controalele produselor lactate, din carne și din plante, iar marți, ministrul afacerilor UE din Franța, Clément Beaune, s-a declarat îngrijorat de atitudinea Regatului Unit față de pescarii francezi de când Regatul Unit a părăsit politica europeană comună în domeniul pescuitului.

“Cerem întregul acord, nimic altceva decât acordul, și atâta timp cât nu a fost implementat … vom trece la represalii în alte sectoare dacă este necesar”,

a declarat Beaune pentru canalul BFM Business.

Pescarii francezi au blocat recent portul Boulogne sur Mer, susținând că doar 22 din cele 120 de bărci care lucrează de obicei din Hauts de France primiseră acces în zonă la 6 sau 12 mile de coasta Marii Britanii.

Regatul Unit a eliberat licențe de pescuit în Marea Britanie în zona de 6 până la 12 mile marine pentru toate cele 87 de nave franceze care au aplicat pentru acestea și au îndeplinit criteriile de calificare, potrivit autorităților responsabile din UK. Aproximativ 40 de aplicații au necesitat informații și verificări suplimentare.

„Am văzut, evident, că apar o serie de probleme”, a spus Von der Leyen. „Unele erau de așteptat. Altele sunt probleme de început și multe sunt consecințele tipului de Brexit ales de Marea Britanie.”

 

”Dar, indiferent de motive, trebuie să ne concentrăm pe soluții comune – deciziile unilaterale nu ne vor duce nicăieri. Și acesta este unul dintre motivele pentru care ratificarea este atât de importantă.”

 

”Ne va oferi instrumentele de care avem nevoie pentru a asigura respectarea deplină și fidelă a obligațiilor la care s-au înscris ambele părți. Și, de asemenea, va concentra gândirea pe găsirea de soluții pragmatice acolo unde sunt necesare cel mai urgent, în jurul protocolului dintre Irlanda și Irlanda de Nord.”

Rezultatul votului este așteptat să fie anunțat miercuri dimineață.

scroll to top