Închide

Vacanțe mai scumpe. „Cerul e limita“ la preţurile biletelor de avion pentru vara acestui an

Avatar
plane, flight, sunset

Fotografie de ThePixelman pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Specialiștii spun că în această vară vom avea parte de vacanțe mai scumpe, poate cele mai scumpe din ultimii ani, având în vedere creșterile mari de prețuri la biletele de avion, inclusiv la cele emise de companii low-cost.

„Cerul e limita“ pentru preţurile biletelor de avion, iar vara anului 2023 va fi cea în care românii îşi vor face cele mai scumpe vacanţe, anunță specialiștii din domeniu, citați de Ziare.com.

Două bilete dus-întors pe ruta Bucureşti-Lisabona, în perioada 26-29 mai, costă în total 6.500 lei la Wizz Air, companie care se poziţionează a fi low-cost. În această sumă nu sunt incluse bagajul de cală, locul sau orice alt serviciu adiacent.

Preţul este de 5-6 ori mai mare decât acum doi ani, spre exemplu, iar asta în contextul în care pe aceeaşi rută nu mai există nicio altă companie aeriană care operează zbor direct, după ce Blue Air a ieşit din piaţă.

Aceeaşi este situaţia pe mai multe destinaţii unde compania Wizz Air a rămas „să facă regulile“, după ce şi Tarom a scos din portofoliu anumite aeroporturi, cum ar fi Barcelona.

„Vara acestui an va fi cea în care ne vom face cele mai scumpe vacanţe. Trebuie să ne aşteptăm la o creştere în continuare a preţurilor, care, la vară, vor atinge cote ce ne vor ustura la buzunar“, spune Adrian Ionaşcu, specialist în aviaţie.

În anii de pandemie, dar şi înainte de criza sanitară, existau bilete către marile oraşe europene de la 10-20 de euro pe segment. Acum, astfel de preţuri sunt o raritate sau chiar o amintire.

„Toată lumea încearcă să îşi recupereze pierderile din pandemie. În România, piaţa este diferită faţă de cea europeană pentru că este controlată de companiile din afară, Wizz Air şi Ryanair, care profită la maximum de eliminarea de pe piaţă a Blue Air“, explică Ionașcu.

Și pachetele turistice este de așteptat să se scumpească. De exemplu, tarifele la pachete de vacanţă în Thassos vor creşte în acest an cu 7-10%, ca urmare a majorării costurilor de operare cu peste 30%, spune Paris Paraschoudis, preşedintele Asociaţiei Hotelierilor din Thassos.

scroll to top