Închide

Vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Pfizer are o eficiență de 95%

Avatar
Vaccin 1170x658

Foto: Playtech.ro

Timp de citire: 2 minute

Pfizer și BioNTech au declarat, miercuri, că un studiu finalizat al vaccinului experimental anti-COVID-19 a arătat că are o eficiență de 95%, transmite AFP.

Cele două companii au declarat  că vaccinul cu două doze nu are probleme serioase de siguranță și vor solicita autorizația de utilizare de urgență de la autoritățile de reglementare americane “în câteva zile”.

Anunțul a apărut pe măsură ce cazurile de coronavirus sunt în creștere în SUA și în alte părți ale lumii și a sporit speranțele pentru încetarea pandemiei care a răsturnat viața din întreaga lume.

Rezultatele studiului marchează un pas important în această călătorie istorică de opt luni pentru a prezenta un vaccin capabil să ajute la încetarea acestei pandemii devastatoare. (…) Cu sute de mii de oameni din întreaga lume infectați în fiecare zi, avem nevoie urgentă de a obține un vaccin sigur și eficient în lume, a declarat CEO-ul Pfizer, Albert Bourla.

Pfizer declara săptămâna trecută, după o analiză preliminară, că produsul său a fost eficient cu peste 90%.

Luni, o altă firmă de biotehnologie implicată în cursa pentru dezvoltarea unui vaccin, Moderna, a declarat că propriul său vaccin a fost eficient cu 94,5%, potrivit unei analize preliminare.

Pfizer a declarat anterior că se aștepta să contacteze Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente pentru a solicita o autorizație de utilizare de urgență până în a treia săptămână a lunii noiembrie.

FDA a impus producătorilor de vaccin anti-COVID-19 urmărirea pentru cel puțin două luni a voluntarilor după ce au luat a doua doză, administrată la 28 de zile după prima, pentru a se asigura că medicamentele sunt sigure.

Moderna și-a dezvoltat vaccinul împreună cu Institutele Naționale pentru Sănătate din SUA.

Ambele vaccinuri folosesc tehnologia ARNm (acid ribonucleic mesager) pentru a livra material genetic corpului care face ca celulele umane să creeze o proteină din virus. Aceasta antrenează sistemul imunitar să fie gata să atace dacă întâmpină SARS-CoV-2.

Alte vaccinuri care se află în studii tardive, precum unul dezvoltat de Johnson & Johnson și altul de Universitatea Oxford și AstraZeneca, utilizează viruși modificați pentru a furniza material genetic în același scop.

Niciun vaccin ARNm nu a fost aprobat vreodată, dar Anthony Fauci, principalul om de știință din Statele Unite pentru boli infecțioase, a declarat marți pentru AFP că tehnologia s-a „stabilit deja”.

scroll to top