Închide

Vânzările cu amănuntul din zona euro au înregistrat o revenire record în mai

Avatar
coada Germania supermarket bricolaj pandemie
Timp de citire: 2 minute

În luna mai, consumatorii din zona euro s-au întors în număr în magazine în timp ce măsurile de izolare au fost reduse masiv, au arătat estimările agenției de statistică a UE, ceea ce a semnalat o redresare bruscă a vânzărilor după scăderile record din martie și aprilie, scrie Reuters.

Vânzările din cele 19 țări care compun zona euro au crescut cu 17,8% în luna mai, comparat cu aprilie, scrie Eurostat, în cea mai puternică creștere din 1999, începutul înregistrărilor în zona euro pentru vânzările cu amănuntul. Avansul a fost mai mare decât așteptările pieței, estimările inițiale mergând către o creștere lunară de 15%.

Comparativ cu anul precedent, vânzările au fost în scădere cu 5,1% în mai, ceea ce arată că recuperarea este departe de a fi finalizată. Însă scăderea de la an la an a fost mai puțin accentuată decât scăderea de 7,5% prognozată de către economiștii chestionați de Reuters.

Creșterea lunară în luna mai a compensat parțial scăderile record înregistrate în ultimele două luni, când volumul comerțului cu amănuntul a scăzut cu 12,1% în aprilie și cu 10,6% în martie, au arătat datele statistice revizuite ale Eurostat.

Vânzările de haine și încălțăminte, sectorul cel mai afectat de comerțul redus în perioada pandemiei, au înregistrat o creștere de 147,0% în luna mai față de aprilie, deși au fost în scădere cu 50,5% față de anul trecut. De asemenea, cumpărătorii au crescut cu 38,4% achizițiile de combustibil pentru mașini. Comerțul cu articole electrice și mobilier a crescut cu 37,9%. Cărțile și echipamentele informatice au înregistrat o creștere a vânzărilor cu 26,8%.

Vânzările online au continuat să crească cu 7,0% în luna mai. Acesta a fost singurul sub-sector de vânzare cu amănuntul din zona euro care nu a suferit nicio scădere a comerțului în timpul perioadei de distanțare fizică. Printre cele mai mari țări din zona euro, vânzările cu amănuntul au crescut cu 13,9% în Germania și cu 25,6% în Franța. Datele din luna mai pentru Italia nu au fost disponibile.

scroll to top