Închide

Vânzările de alcool din țările baltice către Rusia cresc în ciuda războiului din Ucraina

Avatar
bottles, alcohol, drinks

Fotografie de 652234 pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Letonia și Lituania sunt acuzate că acționează ca intermediari între producătorii occidentali de băutură și Rusia, potrivit Euronews.

Letonia a fost cel mai mare exportator de whisky în Rusia în 2023, potrivit datelor publicate de agenția de presă rusă de stat Ria Novosti.

Asta în pofida tensiunilor ridicate dintre cele două țări în urma invaziei la scară largă a Moscovei în Ucraina și a sancțiunilor occidentale.

Ria Novosti a scris că Rusia a importat whisky în valoare de aproape 244 de milioane de euro între ianuarie și septembrie 2023, de aproape patru ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului precedent.

Cea mai mare parte a provenit de la vecina Letonia, care, potrivit Ria Novosti, a expediat produse în valoare de 177,4 milioane de euro, urmată de vecinul baltic, Lituania, cu 26,9 milioane de euro.

Exporturile Letoniei către Rusia au fost în valoare de peste 1,1 miliarde de euro în 2023, potrivit datelor guvernului țării, citate de agenția germană de știri DW. Mai mult de jumătate din totalul exporturilor letone în Rusia au fost băuturi, băuturi spirtoase și oțet.

Anul trecut, statul baltic a exportat în Rusia mai mult vin (73 de milioane de euro) chiar și decât Italia (68 de milioane de euro), un producător mult mai mare decât Letonia.

Intermediar pentru companiile occidentale

Potrivit experților locali, Letonia acționează ca intermediar într-un proces care implică companii occidentale care nu doresc să arate că își vând în continuare produsele în Rusia, pe fondul războiului ucigător din Ucraina.

Matiss Mirosnikovs, economist la Banca Letoniei, a declarat pentru Euronews că, deși țara a fost mult timp un intermediar pentru companiile occidentale, a văzut cum numărul de reexporturi de bunuri occidentale a crescut după invazia Moscovei în Ucraina în 2022.

“Dacă ne uităm unde sunt fabricate aceste bunuri, ce tip de băuturi alcoolice sunt, vedem în cea mai mare parte că acestea sunt de origine străină, nu sunt produse local aici”, a declarat el pentru Euronews. “Ceea ce cred că se întâmplă este că firmele occidentale încearcă să mute într-un fel atenția de la rolul lor de vânzători [către Rusia] și să dea vina pe alți distribuitori, în timp ce numele companiilor-mamă mai mari nu apar în aceste tranzacții, nu arată că sunt direct legate de Rusia”, a sugerat Mirosnikovs. “Nu trebuie să dăm vina pe noi”, a adăugat el. “Suntem la graniță și veți avea câțiva exportatori occidentali care se folosesc de această oportunitate.” Exporturile Letoniei nu încalcă sancțiunile impuse Rusiei pentru invazia Ucrainei din 24 februarie 2022.

Davis Vitols, directorul general al Asociației letone a industriei alcoolului (LANA), a fost de acord.

“Înainte ca Rusia să înceapă războiul din Ucraina, Letonia a fost unul dintre principalele centre, dacă nu chiar principalul centru, pentru reexporturile multor companii mari de alcool către Rusia, Belarus, Ucraina și Kazahstan”, a declarat Vitols pentru Euronews. “Conform sancțiunilor UE, exporturile de alcool către Rusia și Belarus sunt încă permise, cu excepția sticlelor care costă mai mult de 300 de euro, așa că, deoarece Letonia nu produce whisky, acestea sunt reexportate din alte țări, unde, în Letonia, aceste sticle sunt ștampilate în conformitate cu legile țării exportatoare”, a adăugat el.

Sursele rusești au fost de acord cu experții letoni.

“Dacă înainte, conform documentelor, importurile mergeau în Rusia pur și simplu în tranzit prin Letonia sau Lituania, acum punctul final este reprezentat de statele baltice, iar de acolo livrarea merge în Federația Rusă”, a declarat pentru Ria Novosti Veniamin Grabar, președintele companiei rusești de alcool Ladoga. “Lanțul logistic nu s-a schimbat, s-a schimbat un pic de hârtii. Motivul este că, de multe ori, furnizorii străini nu vor să își asume riscuri și indică Rusia ca punct final de livrare”.

Mirosnikov a declarat pentru Euronewss că proporția exporturilor către Rusia a scăzut de fapt “dramatic” din 2014.

În urmă cu zece ani, Rusia era al doilea partener de export al Letoniei, ocupând 14% din totalul bunurilor exportate, iar acum este mai mică de 6%.

“Este încă destul de mare, dar rolul său s-a diminuat de-a lungul anilor”, a continuat el.

scroll to top